Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Foto

Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Foto

Valgets største vinder:

"Jeg skal ikke være levebrødspolitiker for evigt"

Thomas Medom førte an i SF’s fremgang, som gav et ekstra mandat og en ny rådmandsplads

Af
Af Kim Skovrup Andersen

37-årige Thomas Medom er utvivlsomt kommunalvalgets helt store sejrherre i november. 7.198 personlige stemmer blev det til, hvilket gør ham til kommunens næststørste stemmesluger kun overgået af borgmester Bundsgaard.
LÆS OGSÅ: Top 10: Her er valgets største stemmeslugere

Til sammenligning fik SF-lederen 3.989 stemmer til 2013-valget. Midt i den valgkamp for godt fire år siden, var hans hustru Louise primus motor på at flytte i hus i Hjortshøj, hvor familien, som også tæller børnene Valdemar og Frida, har boet siden.

Og netop Hjortshøj spiller en markant rolle i SF og Thomas Medoms fremgang. Hans parti har ligefrem overhalet Socialdemokratiet i området, hvilket sandsynligvis kan tilskrives Medoms tilstedeværelse i byen.

“Ja, hvad kunne det ikke være blevet til, hvis jeg var flyttet til en endnu større by,” siger han, hvorefter der dukker et stort tandsmil frem i fuldskægget.
I det hele taget er der en del at smile af for lokalpolitiker, som målt på fremgang og indflydelse har sejret med mandat-fremgang og mulighed for at vælge en ny rådmandspost i form af Børn & Unge-magistraten.

LÆS OGSÅ: Navn på nye rådmænd i Aarhus: Medom overtager vigtig post

“Først og fremmest er jeg helt vildt glad for at blive genvalgt. Jeg har været politisk aktiv, siden jeg var 14-15 år gammel og har altid knoklet for dem, der har det svært. Det er et privilegium at få lov at fortsætte med at være byrådsmedlem i Aarhus, og så selvfølgelig pludselig at skulle stå i spidsen for Danmarks største forvaltning. Det er en helt særlig opgave, så det glæder jeg mig rigtig meget til,” fastslår han og fortsætter:

“Det med personligt stemmetal er der rigtig mange, der går op i. Men det skal man ikke lægge alt for meget i. Det betyder ikke noget for mig, at jeg har fået flere stemmer end for eksempel Bünyamin Simsek. Det betyder måske lidt for mit ego. I dagligdagen er det vigtigst, hvor mange pladser, SF har i byrådet, og hvor gode vi er til at samarbejde”.

41 debatarrangementer

Medom oplevede valgkampen, der endte ud i en 2,5 procents fremgang for SF, som værende spændende:
“Jeg havde 41 debatarrangementer, hvor jeg sad i et panel. Der var næsten dobbelt så mange valgmøder denne gang i forhold til 2013. Det er bare så mangfoldigt at komme ud på den mindste præstegård til et møde eller til det helt store arrangement med 1.000 studerende i Stakladen. Så dem, der prøver at afskrive det lokale demokrati som dødt, har ihvertfald gjort regning uden vært. På den måde var det hektisk. Jeg elsker at lave valgkamp, fordi man møder så mange forskellige slags mennesker så intenst,” fortæller Medom.
LÆS OGSÅ: Her er Aarhus' 31 byrådsmedlemmer

“Jeg synes faktisk, at valgkampen var god, fordi vi insisterede på, at der skal mere ro på. Vi skal have hastigheden ned i vores samfund og opprioritere velfærden og huske miljøet. Og det kunne jeg mærke, at der var opbakning til, og det tit kom på dagsordenen.”

Nej til Borgen

Når succesen er så markant, som den har været i Medoms tilfælde, er det nærliggende at tro, at der er ambitioner om at gå ind i landspolitik.

“Det kommer jeg aldrig til. Jeg har været folketingskandidat og også været inde på Borgen som suppleant, hvor jeg blandt andet var med til en åbnings-debat i 2011. Det varede kun i et par uger, men det var nok til, at jeg blev desillusioneret over landspolitik og måden man taler til hinanden på. Og hvor strategisk styret det hele var. Jeg forlod faktisk politik i en periode efter det. Men så fik jeg lyst til byrådspolitik igen. Jeg synes, det er meget mere spændende at have indflydelse lokalt, hvor man kan præge det hele meget mere. Her er ikke samme politikerlede, og det hele kører knapt så kynisk som på Borgen,“ konstaterer Medom.

I det hele taget er det ikke sikkert, at den uddannede folkeskolelærer, er i politik i mange år endnu:

“Jeg er meget bevidst om, at jeg ikke nødvendigvis skal være politiker resten af mit liv. Det tror jeg ikke er sundt. Jeg skal ikke være levebrødspolitiker for evigt. Jeg vil altid være politisk aktiv, men på et tidspunkt vil jeg gerne ud og bruge mit fag igen og måske undervise. Men lige nu er politik meget spændende. Der er mange ting, der handler om velfærd, og det er bare mega meningsfyldt for mig at bruge tid på og finde løsninger på i en kommune i vækst,” siger Medom.

Portrætter

Lokalavisen Aarhus bringer portrætter af de lokale byrådspolitikere. Både de nyvalgte og gamle

Publiceret 11 January 2018 11:00