Arkivfoto

Arkivfoto

Blog:

Kulturby 2017 - nåede den ud?

Af
Af Ib Jensen

formand for fællesrådet Sabro-Fårup

bosat i Sabro.

Julen og nytåret nærmer sig med raske skridt, og så er det vel også passende at kigge tilbage på den stort opsatte begivenhed ”Aarhus 2017 – Europæisk kulturhovedstad” til knap en halv milliard kroner – en begivenhed som blev velsignet med megen medieomtale og kongelig røgelse og allerede er udnævnt til en kæmpesucces.
Temaet var ”Lets rethink”. Blev der så ”Rethinket”? Projektet - for et projekt var det - blev markedsført som: ”Politisk og kulturelt er der tale om det højest profilerede og mest betydningsfulde projekt i Danmark i årtier og en unik mulighed for at investere i Aarhus og regionen.”
At det har været særdeles højtprofileret, kan der ikke stilles spørgsmålstegn ved. Byrådet og kulturlivet har stået bag og hendes majestæt Dronning Margrethe II har været protektor.
Derfor må det naturligvis også blive udråbt som en kæmpesucces, hvilket så også er sket. De analyser, som vil blive lavet det kommende års tid, vil helt sikkert også konkludere, at det var en kæmpesucces, thi ingen af dem, som står bag Kulturby 2017, kan holde til andet, når de har lagt al deres personlige prestige i den.
LÆS OGSÅ: Blog: Karmapolitiet

Nogle af de spørgsmål, som jeg synes bør besvares, er:

Var Kulturby 2017 blot en masse enkeltstående kulturarrangementer, som ville være gennemført - kulturby eller ej?
Faktum er i hvert fald, at alle kulturelle arrangementer blev omtalt som en del af Kulturby 2017.
SmukFest, Randers Festuge, DHL-stafet, Ildfestregatta er blot eksempler på Kulturby-arrangementer, som ville være blevet gennemført - Kulturby eller ej.

Hvad fik vi ud af det – økonomisk, kulturelt?
Ifølge de foreløbige tilbagemeldinger har hotellerne og en stor del af museerne haft flere besøgende. Så økonomisk? Ja.
Kulturelt? Ja, kulturinstitutionerne siger, at de har fået et bedre samarbejde.
Spørgsmålet er så, om det ikke kunne været opnået uden en halv milliard kroner.

Hvad skabte kulturåret af varig forandring ”Lets Rethink”? Var det blot mere af det samme, eller var der noget som blev forandret?
Den varige forandring kan kun tiden vise, men mon der er noget rigtigt forandret? For mig at se, er der forandret lige så meget, som da man besluttede, at Århus skulle staves Aarhus.

Nåede den ud? Blev det Borgernes Kulturby 2017 eller blev det Elitens kulturby 2017?
Som jeg ser det, blev det endnu et projekt blandt mange fra projektmagerne - blot endnu mere pustet op med tidens plusord: involvering, unik, proces, engagere, bæredygtig udvikling, mangfoldighed og mange flere.
Den folkelige forankring fik Kulturby 2017 aldrig på trods af den megen omtale.

Set med de helt lokale briller: Nåede Kulturby 2017 også til Sabro?
Vi havde da Michael Learns To Rock på Sabro Kro i forbindelse med en koncert, da regionen også er Europæisk Gastronomiregion 2017, og det var jo også en del af Kulturby 2017, som alt andet kultur i 2017.
Det var så det Kulturby, der nåede til Sabro.
LÆS OGSÅ: Blog: Slå svigt, skuffelser og og fiaskoer ihjel med venlighed

Når alt støvet om et stykke tid har lagt sig, vil 2017 nok mest blive husket for, at det var året, hvor Letbanen ikke kom i gang før (måske) lige før juleaften. Formentlig vil kun de færreste forbinde året med Kulturby 2017.

Publiceret 07 January 2018 10:45