Jakob Spange.

Jakob Spange.

Blog:

Ønsker vi et Danmark med en øget ulighed?

Af
Af Jakob Spange

Julen er just overstået. Højtiden hvor vi skal være gode ved vores næste, og alt emmer af lykke og fred.
2018 har meldt sin ankomst, og vi ønsker det bedste for det kommende år, men under denne overflade af lykke og fuldkommenhed lurer en grim sandhed.
Vores verden bliver mere og mere ulige. Julehjælpen er steget fra 2000 til 6000 familier siden sidste jul, og vi skal ikke gå længere end til vores egen skønne lille by - Smilets by - hvor der er akut behov for sengepladser til hjemløse. Der er flere og flere unge, der ender blandt hardcore misbrugere, som man ikke ved, hvad man skal stille op med.
Der er simpelthen ikke et tilbud til dem. Vi risikerer at miste dem, og det kommer til at koste dyrt både menneskeligt og økonomisk.
LÆS OGSÅ: Blog: Tid til omsorg 

Der skabes et 'dem og os' i Danmark for tiden i vores iver efter at få den næste faldskærm, som vi ikke kan leve uden. Mange arbejder en vis del ud af bukserne og rammes af stress med depression og ensomhed til følge.
Vi stræber efter det, vi har fået tudet ørene fulde med de sidste 30 år. ”Vækst, vækst!!!” bliver der råbt fra politikerne, for ellers... har vi jo ikke råd til vores velfærd. Det er penge og profit, som styrer vores adfærd frem for værdierne.
Flere og flere har så meget, at vi ikke kan begribe det, og alligevel taler vi om topskattelettelser. Flere og flere har for lidt, og det skaber risiko for uro og oprør. Kontanthjælpsmodtagerne rammes, og Inger Støjberg taler nedsættende om vores flygtninge. Ikke engang 500 kvoteflygtninge kan vi rumme.
I USA er nogle af de rigeste begyndt at dele ud af deres mange tusind milliarder af dollars, da de er bange for et oprør, men er det sådan et Danmark, vi ønsker, eller skulle vi hellere se at få rettet op, inden vi står i samme situation? Skal vi så langt ud, inden vi forstår, at en øget ulighed ikke skaber andet end utryghed og et åndeligt fattigt samfund, hvor vi mister vores frihed?

Drømmer vi om et Danmark, der ender som et amerikansk plagiat? Nej, vi skal holde fast i os selv. Vores måde at gøre det på. Den måde vi har gjort det de sidste par hundrede år, som vækker opsigt i hele verden. Oplysning, dannelse, Grundtvig, andelsbevægelse i en moderne form, samarbejde og medmenneskelighed, som kan skabe mere frihed, lykke, tillid og mening i vores liv.
Demokratiet er ikke noget. Det er os. Det er en levende organisme, som vi skal holde ved lige. Netop derfor er det vigtigt, at vi opfinder nye mødesteder, så vi i fællesskab kan skabe den forandring, vi har så hårdt brug for. Derfor afholder vi Tillidsbar i 'Dem og os eller findes der noget tredje?' Et moderne forsamlingshus, hvor vi kan inspirere hinanden for netop at bygge broer, være nysgerrige, åbne og ikke dømmende for at skabe en mere #tillidsbar verden.
Lad os derfor gøre dem og os til et vi her i 2018.

Publiceret 07 January 2018 10:45