Henrik Søgaard Mikkelsen ønsker et godt nytår.

Henrik Søgaard Mikkelsen ønsker et godt nytår.

Præsteklumme:

Vær velkommen, Herrens år!

Af
Af Henrik Søgaard Mikkelsen

sognepræst Viby J

Nytåret er skudt ind, en ny kalender er taget i brug, og kun nogle få blade er revet af. Dagene og ugerne flyver afsted; det samme gør årene. Hvor blev de af? Vi forstår det ikke og bliver mindet om, hvor kort livet i grunden er. Vi ved det jo godt, det som Piet Hein minder os om i sit gruk:
“Husk at leve, mens du gør det. Husk at elske, mens du tør det.”
Den svenske søfarer og digter Stig Johansson skrev noget lignende i et meget lille digt med titlen “FÖRLUSTEN”:
“Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att de var livet.”
Sådan kan man ind imellem sidde tilbage med følelsen af, at man har forspildt sin tid. Glemt at leve og elske; glemt at gribe øjeblikket, mens tid var. Johannes Møllehave skrev engang, at man skal huske at leve, så selv bedemanden bliver ked af det, når man sætter træskoene! Det er jo sagt med et glimt i øjet, men det er udtryk for den samme sandhed. Livet er for dyrebart til at ødsle væk, for “livet er vidunderligt, fordi man kan bruge det til lige det, man drømmer om, og hver morgen er en stor, dejlig oplevelse,” som en anden søfarer, nemlig Troels Kløvedal, skriver det i sin nye erindringsbog.
LÆS OGSÅ: Præsteklumme: Fik du mandlen i år?

Måske skulle vi lade hans tre tilgange til verden og tilværelsen stå som en slags indgangsportal til det nye år: At tro på verden, have tillid til andre mennesker og at turde bevæge sig derhen, hvor man ikke har været før.
Den livsanskuelse kan vi også finde i et digt af den hollandske præst Phil Bosmans:
“Goddag, du kære, giv dig tid til at være lykkelig! Du er et levende mirakel her på jorden.Du er enestående, et under, uerstattelig. Ved du det?
Hvorfor er du ikke målløs, glad og fuld af forundring, over dig selv og alle andre omkring dig?
Er det da så selvfølgeligt for dig, at du lever, at du får lov til at leve, at du har tid til at synge og danse, tid til at være lykkelig?
Hvorfor øde tiden bort i meningsløs jagt efter penge og materielle værdier?
Hvorfor gøre dig så mange bekymringer om problemerne i morgen og i overmorgen?
Giv dig roligt tid til at være lykkelig. Tiden er ingen motorvej mellem vugge og grav, men en plads til at parkere i solen.
Lev i dag! Smil i dag! Vær lykkelig i dag! Gør dit hjerte frit! Din livsglæde og din lykke behøver ikke være afhængig af 117 betydningsløse ting.
Godt nytår!

Publiceret 06 January 2018 06:00