VanebrudsPalæet på Søren Frichs Vej ved Aarhus Å har fået forlænget lejekontakten med yderligere to år. Foto: Givisme

VanebrudsPalæet på Søren Frichs Vej ved Aarhus Å har fået forlænget lejekontakten med yderligere to år. Foto: Givisme

Vanebrudspalæet er sikret endnu to år

En glædelig nyhed tikkede kort før jul ind hos den skæve forening Givisme

Af
Jonas Hansen

Jonas Wrede Hansen

Egentlig skulle denne artikel handle om, at det var slut med Vanebrudspalæet på Søren Frichs Vej i Aarhus. 1. januar var det meningen, at stedets lejekontrakt udløb på området, hvor der i fremtiden skal ligge et stort højhus.
LÆS OGSÅ: To populære caféer og håndværksbagerier lukker i Aarhus
Men til stor glæde for både stifterne af det skæve forsamlingshus ved Aarhus Å og dets mange brugere kunne medstifter Thomas VovemoD kort efter jul afsløre, at stedet fortsætter med at eksistere. I hvert fald to år endnu ved den flotte placering tæt på åen. Byggeplanerne for det nye højhus er nemlig blevet udsat med to år.
“Det er selvfølgelig rigtig dejligt. Vi har lagt rigtig mange kræfter i det og brugt mange af vores sparepenge på stedet, så på den måde er det jo også rigtig dejligt, at vi ikke skal til at rive det ned,” fortæller Thomas VovemoD til Lokalavisen Aarhus.

Det skønne ved at give

Vanebrudspalæet blev til, da de to vanebrydere Jonas Pindhund og Thomas VovemoD tilbage i 2012 startede foreningen Givisme og omdannede en udslidt biludlejningsforretning på Søren Frichs Vej 20 til det, som i dag går under navnet Vanebrudspalæet.
LÆS OGSÅ: Den Gamle By satte besøgsrekord i 2017
Idéen er, at det er et sted, som alle kan bruge gratis med henblik på at give noget til andre.
“Det er alt sammen bygget op på, at man selv har et eller andet, man vil give uden at få noget igen. Hvis man for eksempel er et band og har et par musiknumre, man vil give til andre, kan man spille en gratis koncert,” forklarer Thomas VovemoD.
Siden har stedet udviklet sig meget, og nye koncepter er blevet skabt. Blandt andet har Givisme uddelt 2.000 gratis øl på Northside, og i 2017 startede foreningen Selskab for Varm Velkomst, som med flere velkomstaftener byder Aarhus' 20.000 nye borgere velkommen.

Fremtiden er uvis

Det er dog fortsat på lånt tid, at Givisme og Vanebrudspalæet har til huse på den flotte placering ved åen på Søren Frichs Vej. Planen er, at højhusbyggeriet skal begynde om to år, men det tager Thomas VovemoD med oprejst pande.
“Vi finder på noget andet, når vi når så langt. Nu har vi to år mere, og i de to år kunne vi godt tænke os sende et tilbud ud til byens skoler, institutioner og ungdomsklubber, så de i højere grad kommer ud og bruger det gratis,” fortsætter Thomas VovemoD og tilføjer, at man godt kan forvente mange nye tiltag de næste to år:
“Det er spændende, hvad vi finder på.”

Publiceret 02 January 2018 16:00