Metin Aydin, indehaver af Højbjerg Arkitekt og Byggerådgivning og stifter af egenvirksomhed.nu, vil også gerne have flere mentorer til projektet, som kan hjælpe andre folk med at komme af den offentlige forsørgelse. Foto: Martin Jørgensen

Metin Aydin, indehaver af Højbjerg Arkitekt og Byggerådgivning og stifter af egenvirksomhed.nu, vil også gerne have flere mentorer til projektet, som kan hjælpe andre folk med at komme af den offentlige forsørgelse. Foto: Martin Jørgensen

Metin Aydin hjælper folk fra kontanthjælp til egen virksomhed

Foreningen egenvirksomhed.nu vil hjælpe danske kontanthjælpsmodtagere og flygtninge til at blive selvforsørgende

Af
Af Martin Jørgensen

Metin Aydin, har, sammen med andre erhvervsdrivende i foreningen egenvirksomhed.nu, sat sig for at hjælpe helt almindelige danske kontanthjælpsmodtagere og flygtninge, som er på integrationsydelse.

Foreningen søger folk, der har lyst til at tage skridtet og blive selvforsørgende, og ifølge Metin Aydin kræver det ikke så meget, som man skulle tro.

“Det forudsætter, at man har parat til at give den en skalle, og er vedholdende og dedikeret,” siger Metin Aydin, som er af Højbjerg Arkitekt og Byggerådgivning.

“Det er ikke lykken for de mennesker at være på overførselsindkomst. Vi vil gerne sørge for, at de får det bedre, for når de får det bedre, får vi det alle sammen bedre,” siger 45-årige Metin Aydin, der i sommeren 2017 officielt startede foreningen egenvirksomhed.nu, men allerede før det, var han med til at hjælpe familier på rette spor.

“Det hele startede, da jeg så nogle forfærdelige billeder fra krigen i Syrien med brændende huse og forældre, der bar deres blødende børn ud af ruinerne. Jeg ville gerne hjælpe, men jeg kunne ikke gøre noget ud over at sende penge via nødhjælpsorganisationer. Men det er kun penge,” fortæller Metin Aydin og tilføjer:

“Jeg spurgte mig selv, hvad jeg personligt kunne gøre. Jeg kunne ikke hjælpe i Syrien. Jeg bor her i Højbjerg med min familie, har egen virksomhed, og mine børn går i skole her. Jeg kan ikke gøre hverken til eller fra i Syrien. Jeg har ikke politisk magt, men jeg har en evne til at gøre noget selv, jeg kan hjælpe de mennesker, der er på røven her i Danmark.”

Og derefter startede foreningen egenvirksomhed.nu.

Sådan kommer du i gang

Ifølge Metin Aydin er det nemt at starte sin egen virksomhed, hvis du har en vare, du kan sælge.

“Hvis du kan levere et produkt til en konkurrencedygtig pris med flid og dygtighed, er det ikke noget problem at starte som selvstændig. Men det er et problem, hvis du skal vide alt om alt fra dag ét.”

Og netop det at komme i gang med de praktiske ting i starten er noget, som egenvirksomhed.nu hjælper med. Efter man har taget kontakt til foreningen, får man hjælp til at få spidset sin forretningsidé til.

Derudover tilbyder foreningen hjælp til, blandt andet, at løse formaliteter som eksempelvis registrering af virksomhed ved Erhvervsstyrelsen, etablering af en bankkonto, skaffe revisor, lave forretningsplan og lægge budget.

“Du behøver ikke vide alt om indberetning af moms. Du skal bare stole på, at der er nogen, der ved noget om det, og som kan hjælpe dig med at få styr på det,” siger Metin Aydin, der slår fast, at de mange nye ting at forholde sig til kan virke uoverskuelige, og at det nok også har konsekvenser for iværksætteri i Danmark.

“Hvis du skal vide alt om arbejdsmiljø, bogholderi og kommunale forordninger, så bliver du skræmt, Det er nok også det, der gør, at vi i Danmark er bedre til at tale om iværksætteri end rent faktisk at føre det ud i livet.”

Egenvirksomhed.nu har rødder i Østjylland, men det er foreningens ambition at udvikle sig til at blive landsdækkende.

Lige nu har foreningen et samarbejde med flere kommuner, heriblandt Aarhus og Favrskov, men man er åben for at indgå et samarbejde med andre for at løse den primære opgave, nemlig at bringe borgere, som har potentialet til at blive selvstændige, ud af den offentlige forsørgelse og over i selvstændig beskæftigelse.

Publiceret 16 December 2017 12:00