Mohamed Eissa har med hjælp fra folkene fra Egenvirksomhed.nu fået lavet egen hjemmeside, nemlig www.syreren.dk. Foto: Martin Jørgensen

Mohamed Eissa har med hjælp fra folkene fra Egenvirksomhed.nu fået lavet egen hjemmeside, nemlig www.syreren.dk. Foto: Martin Jørgensen

Syrisk skrædder:

Jeg vil betale tilbage til Danmark

Mohamed Eissa fra Syrien har med hjælp fra foreningen Egenvirksomhed.nu startet en virksomhed i Brabrand

Af
Af Martin Jørgensen

“Danmark tog sig af mig, da jeg kom til landet. Nu vil jeg betale tilbage.”

Sådan siger Mohamed Eissa, der kom til Danmark i 2014, efter urolighederne i Syriens hovedstad, Aleppo, tog til i 2013. Herefter var 38-årige Mohamed Eissa nødsaget til at flytte til Damaskus med sin familie.

Herfra gik turen videre til Tyrkiet, dernæst Grækenland, inden familien i 2014 nåede til Danmark og Skanderborg, hvor Mohamed Eissa er bosat med sin kone og deres tre børn.

Fire år senere er tilværelsen nu en ganske anden, hvor Mohamed Eissa forsøger at blive selvforsørgende med det, han er bedst til, nemlig at være skrædder.

LÆS OGSÅ: Syrisk skrædder gik viralt med kundebøn

Efter et halvt år langt praktikforløb hos Strauss Skrædderi i Aarhus C har den 38-årige syrer nu startet Den Syriske Skrædder, hvis lokaler er beliggende i det nyopførte Brabrand Iværksætterhus, der er opført af Brabrand Boligforening i samarbejde med A. Enggaard A/S og Aarhus Kommune.

“Jeg har valgt at starte min egen virksomhed, fordi jeg gerne vil hjælpe min familie. Jeg vil ikke bare sidde derhjemme, slappe af og lave ingenting,” siger Mohamed Eissa og tilføjer:

“Jeg håber virkelig, at det kommer til at gå godt her i virksomheden, så jeg kan hjælpe min familie.”

Udnytte kvalifikationer

Mohamed Eissa er ny i landet, og han har haft brug for hjælp til mange praktiske ting i forhold til at starte egen virksomhed. Til det har han, blandt andre, haft Metin Aydin fra Egenvirksomhed.nu til at hjælpe.

En forening bestående af erhvervsfolk, som vil tage et ansvar for udviklingen af en iværksætterkultur blandt personer på kontanthjælp og integrationsydelse.

Metin Aydin har fungeret som mentor og hjulpet med mange ting. Alt lige fra markedsføring til indberetning af moms.

LÆS OGSÅ: Metin får et kick af at hjælpe andre

Egenvirksomhed.nu blev på et tidspunkt kontaktet af Mohameds danske kontaktperson, der mente, at de kunne hjælpe ham i gang.

“Mohamed har kvalifikationerne til at kunne drive sin egen virksomhed, fordi han har gjort det i Syrien med succes. Det er ikke alle, der kan drive en virksomhed med 20 personer ansat,” siger Metin Aydin, som derefter satte sig ned sammen med Mohamed og lagde en plan for, hvad der skulle ske med virksomheden.

Praktisk hjælp

Den Syriske Skrædder skal kunne tilbyde noget, som andre skræddere i byen ikke kan. Det var, blandt andet, noget af det, som de i opstartsfasen lagde stor vægt på.

“Mohamed tager hjem til folk for at lave mål. Han tager ud til folk, taler med dem i døren og tager mål i døren. Det er der ikke andre, der gør. Dermed har han et særligt tilbud, som ingen andre i byen matcher,” fortæller Metin Aydin.

Dette tilbud gælder kunder syd for Skanderborg og hele det sydlige Aarhus. Og netop det høje serviceniveau er noget, som Metin Aydin mener er altafgørende for Mohamed Eissa og Den Syriske Skrædder, og han er heller ikke i tvivl om, at Mohamed Eissa nok skal klare sig fremadrettet.

“Han bliver et stort forbillede - ikke kun for sine egne børn - men også for alle andre, der gerne vil løfte sig ud af fattigdom og elendighed,” siger mentoren. Mohamed Eissa håber også meget på, at det kommer til at lykkes for ham:

“Jeg håber, at der vil komme mange kunder, og at det kommer til at gå godt. Jeg vil ikke tilbage og have penge af kommunen. Jeg vil bare arbejde og forsørge min familie.”
 

Publiceret 08 December 2017 12:00