Foto: Mostphotos

Foto: Mostphotos

Byrådet har forbudt brug af pesticider i Beder

10 landmænd, som har nægtet frivilligt at droppe brugen af sprøjtegifte i Beder, får nu et påbud

Af
ESBEN LARSEN MIKKELSEN JP AARHUS

Landmænd i Beder har nu endelig fået påbud om hverken at anvende, opbevare eller håndtere sprøjtegifte.
Det skete, da byrådspolitikerne onsdag vedtog "pålæg om pesticidfri drift" i Indsatsplan Beder.
LÆS OGSÅ: Bred enighed i byrådet: Spændende at få verdensudstilling til Aarhus
I over tre år har Aarhus Kommune forsøgt at indgå frivillige aftaler med landmænd i området. Tre har indgået en frivillig aftale, men 10 landmænd har nægtet at lade deres drift omlægge, og de bliver nu ramt på forbuddet, som har givet adskillige heftige debatter i byrådet.
Onsdag var ikke en undtagelse.
LÆS OGSÅ: Bjerregaard om Venstre-rokade: Jeg er ikke skuffet
"Vi har en stor ressource i drikkevandet, det kan vi beskytte, men det kræver vi passer på den. Vi kan se, at drikkevandet for mange steder forurenes af sprøjtegifte. Det her er en af de bedst forberedte beslutninger, vi tager i dette byråd. Alle berørte landmænd skal selvfølgelig kompenseres fuldt ud, og det er en skam, at Venstre på målstregen vælger et snævert fokus på enkelte landmænd. Men jeg er glad for at forbuddet har bred opbakning i byrådet," sagde teknikrådmand Kristian Würtz (S), hvis post fra det nye år overgår til Venstres politiske leder Bünyamin Simsek.
Et byrådsflertal vil gøre sprøjtegifte fortid omkring Stautrup
Ligesom Venstre er DF og Nye Borgerlige imod påbuddet om ikke at bruge pesticider i Beder-området.
Lars Boje Mathiesen (NB) er bange for, at byrådet trækker eksistensgrundlaget væk for de 11 berørte landmænd.
"Det har været en sjov debat. Stiller man sig imod påbuddet, er man imod rent drikkevand. Det er dumt for debatten. Det handler om at give en ordentlig kompensation til nogle landmænd, der ikke har brudt loven. Når et byråd kan træffe en så drastisk beslutning for vores borgere, hører der en forpligtelse med om at behandle dem på anstændig måde," sagde han og blev fulgt op af Venstres politiske ordfører Gert Bjerregaard:
"Venstre ønsker rent drikkevand ligesom alle borgere, resten af byrådet og ikke mindst vores landmænd. Der er for få fakta og for mange følelser i denne sagen. Man skal slå fast, at landbruget følger de betingelser, miljøstyrelsen har lagt ud, og det anvender kun godkendte pesticider. Derfor drages stoffer, der ikke længere benyttes, ind i debatten. Vi er nervøse for, at vi skyder gråspurve med kanoner," sagde han og slog samtidig fast, at Venstre ønsker, at landmændende får en højere kompensation, som tager højde for driftstab og den værdiforringelse den enkelte landmand får på sin ejendom.
Er forbud mod sprøjtegifte en overreaktion?
SF's Jan Ravn Christensen afviste al snak om højere kompensation, da den bliver fastlagt fra national side.
"Jeg går kraftig ud fra, at kompensation tager udgangspunkt i den danske lovgivning. Det er forkert, hvis byrådet giver særlige kompensationsgaver til landmænd. Jeg tror ikke engang, det er lovligt. Hvad der er endnu være, er, at nogle benægter, at det er skadeligt med brug af pesticider i landbruget, og at der er fundet pesticider i vores drikkevand. Der er ikke noget grundlag for at betvivle sammenhængen, så vi skal benytte, at lovgivning giver mulighed for påbud," sagde han.
De Konservative bakkede Nye Borgerlige og Venstre op i, at kompensationen til landmændende skal være større. Men Steen Stavnsbo (K) advarede imod at blande diskussionen om kompensation sammen med ønsket om at passe på drikkevand ved hjælp af påbud.
"De Konservative står på miljøets og rent drikkevands side. Det er mærkeligt at stå her i dag og høre, at Venstre ikke kan gå ind for det her, da partiet oprindeligt var med i Indsatsplan Beder. Vi er enige med Venstre i, at erstatningen ikke er høj nok. Erstatninger afspejler i for ringe grad den realøkonomisk virkelighed. Men godkendt gift er stadig gift, det ønsker vi ikke i drikkevandet," sagde han.

Publiceret 30 November 2017 07:45