Knud N. Mathiesen, byrådsmedlem for Dansk Folkeparti og manden med det ubetinget flotteste skæg i byrådet.

Knud N. Mathiesen, byrådsmedlem for Dansk Folkeparti og manden med det ubetinget flotteste skæg i byrådet.

Aarhusiansk DF'ers partifælle vil forbyde skæg:

"Mit skæg er ikke religiøst betinget"

Knud N. Mathiesen bliver ikke - ligesom Peter Skaarup - utryg, når han ser et fuldskæg

Torsdagen har budt på mange store nyhedshistorier i forbindelse med det forestående kommunal- og regionrådsvalg.
Gangbang-sagen med Per Zeidler fra Syddjurs Kommune har de fleste efterhånden nok stiftet bekendtskab med, men en sjællandsk DF'er formåede også at skabe en del overskrifter med et kontroversielt forslag.
Henrik Thorup, DF's spidskandidat til regionsrådet i Region Hovedstaden, vil nemlig forbyde store fuldskæg på de danske hospitaler for at 'sætte en stopper for disse knæfald for muslimske traditioner'.
Og han får støtte fra partiets gruppeformand på Christiansborg, Peter Skaarup.
"Det er det religiøs betingede, som, jeg synes, er det alarmerende. Det er ikke, at det er moderne med langt skæg," siger han til Berlingske.
De to Dansk Folkeparti-profiler har en partifælle i det aarhusianske byråd, Knud N. Mathiesen, som bærer et ganske stort, pragtfuldt og efterhånden ikonisk skæg.
Efter en travl dag i valgkampens tegn fangede vi den aarhusianske byrådskandidat på mobilen for at høre hans holdning til det kontroversielle forslag.
Hej Knud, det er Danni fra Lokalavisen Aarhus. Har du tid et øjeblik?
"Ja, det kan du tro."
Herligt. Jeg ringer til dig, fordi en af de store historier i medierne i dag handler om din partifælle i Region Hovedstaden, Henrik Thorup, som vil forbyde store skæg på hospitalerne, og jeg ville rigtig gerne høre, hvad du synes om det forslag?
"Jamen, hvis det er af rent hygiejniske grunde, så kan man ikke sige noget til det. Men derfra og så til at forbyde det, det er måske lidt meget. Man kan vel tage sådan en hvid maske på, så kun overskægget er frit. Det har jeg da set, og det kunne nok løse problemet. Men det er nok ikke lige forbuds-vejen, jeg ville gå. Og det har ikke noget at gøre med, at jeg selv har et stort skæg. Overhovedet. Men som gammel levnedsmiddelmand med arbejde som slagter og kok har vi også sommetider sagt til os selv, om vi skal have et eller andet på hagen. Er det et hygiejnisk spørgsmål, så kan der være meget fornuft i det."
LÆS OGSÅ: Ekspert om valget i Aarhus: Det her bliver spændende at følge
Det er det faktisk ikke. Henrik Thorup foreslår det, fordi han mener, det er et 'knæfald for muslimske traditioner'...
"Et knæfald?"
Ja.
"Nå, men så har vi jo en helt anden situation, for så kunne jeg forestille mig, at Henrik Thorup også vil forbyde tørklæder."
Det vil han sikkert. Retfærdigvis skal det også siges, at det kun er 'religiøst betingede' skæg, han vil forbyde. Du har jo et misundelsesværdig stort og flot skæg. Er det religiøst betinget?
"Ha ha... Nej, det er det godt nok ikke. Det kunne det måske have været for 1.000 år siden, så jeg kunne have kaldt mig viking, men det er det i hvert fald ikke i dag. Og nu har jeg da haft skæg i godt 40 år, så selvfølgelig er det ikke det. Men jeg er da godt klar over, at der nok henvises til et meget stort, sort, muslimsk skæg. Det er vel det, han tænker på?"
Ja, det er det vist. Men hvordan kan vi vide, at dit skæg ikke er 'religiøst betinget'?
"Ja, det er selvfølgelig det, der er problematisk i det her, for hvem afgører det? Det kan jo både være en jøde, en muslim eller andre, der kan være udstyret med sådan et stort skæg. Men jeg synes måske nok - hvis det er de store skæg, jeg tænker på - så må jeg nok vende den om og sige, at så er det måske ikke passende, hvis man arbejder på et hospital. Og slet ikke hvis man er læge. Eller mandlig sygeplejerske, det kan jo være lige så slemt. Det kan man sagtens sætte spørgsmålstegn ved, men der vil jeg nok sige, at frem for at forbyde det, så kunne man lave en eller anden form for tildækning ligesom hos folk, der arbejder i levnedsmiddelbranchen. Der er det jo ganske normalt."
LÆS OGSÅ: SF'ere vil have natbusser i hverdagene: Så de klædte sig ud som Harry Potter...
Din egen gruppeformand på Christiansborg, Peter Skaarup, han støtter faktisk det her forslag, fordi han mener, at et stort skæg kan skabe utryghed. Bliver du også nervøs, når du ser et stort skæg?
"Nej, det gør jeg ikke. Men jeg ved da godt, hvad retning man vil. Det er jo netop, at der er en vis form for religiøst skæg. Det kan vi jo ikke komme udenom. Men derfra og så til at blive utryg over det, det er jeg personligt aldrig blevet. Men hvis det er af hygiejniske grunde, så synes jeg sagtens, der kan være en pointe i det. Men det kan nok løses på andre måder end med forbud."
Det, tror jeg, du har ret i. Tak for din tid, Knud, og god valgkamp!
"Tak."

Publiceret 09 November 2017 21:15