Udsigt ud over Ådalen.

Udsigt ud over Ådalen.

Enestående naturområde fredet:

Mere rig natur til Aarhus og Skanderborg

Dansk Naturfredningsforening jubler over fredning af 220 hektar naturområde

Syd for Harlev ved Aarhus gemmer en af Danmarks ældste skove sig. Nu bliver den og hele det enestående naturområde i Østjylland fredet.

Det skriver Dansk Naturfredningsforening i en pressemeddelelse i forbindelse med, at en fredningssag netop er blevet afgjort.
Miljø- og Fødevareklagenævnet har gennemført fredningen af det cirka 220 hektar store naturområde syd for Harlev i de to østjyske kommuner, Aarhus og Skanderborg.
LÆS OGSÅ: Biolog: Dissektioner er vigtige
Dermed er rammen skabt for at bevare et vidunderligt landskab og genoprette et større sammenhængende naturområde få kilometer fra Aarhus og Skanderborg, oplyser Søren Højager fra Dansk Naturfredningsforening Aarhus.
"Vi får rigtig meget natur for pengene her. Løvskovene er sikret for evigt, og når engene igen bliver vådere, og græsningen rigtig kommer i gang, så bliver det et eldorado for planter og dyr," siger han.
Bag fredningen står Danmarks Naturfredningsforening, Aarhus og Skanderborg Kommuner, der i enighed har forslået at frede naturområdet.
"Der har været fantastisk opbakning fra kommunerne hele vejen. Så nu kan vi bevare Stjær Stenskov, en af landets ældste skove, og vi har også det bedst bevarede system af oldtidsagre, vi kender. Det er simpelthen en fantastisk perle af dansk naturskønhed, som vi her freder for eftertiden" siger Søren Højager.
LÆS OGSÅ: Svært begejstrede arkæologer: Usædvanlig økse fundet på aarhusiansk byggegrund
Udvalgsformand for Miljø- og Planudvalget i Skanderborg Kommune, Claus Leick (SF), er også tilfreds med resultatet af flere års indsats.
"Jeg er rigtig glad for, at fredningen nu i det store og hele ser ud til at blive gennemført, så offentligheden får adgang til et stort sammenhængende område med meget varieret oplevelsesværdi. Området rummer biologiske værdier i international klasse, mange kulturspor og enestående stensammensætning med stor geologisk betydning," siger han og bakkes op af kollegaen i Aarhus.
"Det er en fantastisk god nyhed. Fredningen betyder, at vi bevarer et vigtigt og unikt naturlandskab, som vi ikke har andre steder i nærheden af Aarhus. Samtidig med at vi bevarer området, så udvikler vi det også, så besøgende i alle aldre kan blive klogere på både natur og kultur," siger Kristian Würtz  (S), rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune glæder sig over,
Sammen med fredningen skal adgangsforholdene til det flotte naturområde nu forbedres. Der bliver tale om helt nye stiforløb, som bringer lokale beboere og skoleelever tættere på både biologi, geologi, landskab og kulturhistorie
dp

Publiceret 01 November 2017 07:39