Mette Marie Nikolajsen, bedemand og indehaver af ’Unik Begravelse’ har allerede gode erfaringer med det lille flag, som signalerer ’ligfølge’.

Mette Marie Nikolajsen, bedemand og indehaver af ’Unik Begravelse’ har allerede gode erfaringer med det lille flag, som signalerer ’ligfølge’.

Flag:

Bedemand forrest i kampen for at få efterladte samlet gennem trafikken

Et diskret hvidt flag i vinduet på rustvogn og efterfølgende biler skal fortælle medtrafikanter, at her kommer et lig-følge.

Af
Af Christina Brorson

“I langt de fleste tilfælde tror jeg ikke, det er af ond vilje. Men det er et meget stort problem,” siger Mette Marie Nikolajsen, bedemand og indehaver af Unik Begravelse, der har adresser i Hadsten og Aarhus.
Det omtalte problem er lig-følger, som brydes op af uopmærksomme medtrafikanter, og pårørende som dermed berøves en del af deres sidste rejse med den afdøde.
Når rustvognen kører med en kiste og har gardinerne rullet fra, udgør de efterfølgende biler som oftest et lig-følge - pårørende der følger kisten med den døde fra hjem, sygehus eller ældrecenter til kirke eller kirkegård. Men som regel kommer følget ikke samlet igennem alle de kryds, sammenfletninger og rundkørsler, som turen indeholder. Andre biler kiler sig ind, og rustvognen skilles fra de efterfølgende biler.
LÆS OGSÅ: Ny korshærspræst: Jeg kan rigtigt godt lide begravelser

For de pårørende er det ikke bare en detalje, men meget smertefuldt, fortæller Mette Marie Nikolajsen. “Det betyder så meget for familien at køre lige bag ved. De følger den, de holder af, på den sidste rejse, og på den måde er lig-følget en del af begravelsen. Men vi er helt afhængige af, at andre trafikanter tager hensyn, og det er desværre ikke altid tilfældet.”

Et tydeligt lig-følge

Mette Marie Nikolajsen vil dog ikke nøjes med at brokke sig over problemet. En stor del af årsagen til det manglende hensyn er, at et lig-følge i Danmark er meget svært at identificere, mener hun. Derfor harn netop anskaffet nogle særlige flag til at sætte i både rustvognens og de efterfølgende bilers ruder, så det bliver klart for alle, hvilke biler, der følger efter rustvognen, og hvilke der ikke gør.
“I Norge sætter bilerne i lig-følget et magnetkors på taget for at gøre opmærksom på sig selv. Flagene har den fordel, at de ikke ridser bilen, og kan sættes i ruden på alle biler,” forklarer Mette Marie Nikolajsen.
LÆS OGSÅ: Åby Kirke tror ikke på prædikestolen

Hun har ikke kendskab til andre danske bedemænd, der kører med flag, men efter at have testet dem to gange, kan hun klart anbefale metoden.
“Første gang vi afprøvede flagene, gik turen fra Hadsten til Randers, næste gang omvendt: Fra Randers til Hadsten. Randers kan være svær at komme igennem med mange rundkørsler og sammenfletninger. Men begge gange fortalte familien efterfølgende, at der var blevet taget hensyn. Flagene virker. Når medtrafikanter kan se, hvor lig-følget starter og slutter, vil de faktisk gerne tage hensyn.”

Fulgt af brancheorganisationen

Mette Marie Nikolajsens “flag-forsøg” følges tæt af brancheorganisationen Danske Bedemænd. Det fortæller direktør Ole Roed Jakobsen, som siden TV2 i juli i år tog problemet op, har arbejdet med sagen. En rundspørge blandt danske bedemænd viste efter TV2's udsendelse, at de fleste oplevede afbrudte lig-følger som en jævnligt tilbagevendende problematik og ikke et enkeltstående problem. Organisationen gik derfor i dialog med Dansk Kørelærerunion, for at sikre sig, at nye trafikanter undervises i den rigtige måde at omgås lig-følger på. Et andet tiltag er en form for mærkning af bilerne i følget, som Mette Marie Nikolajsen netop har forsøgt.
“De flag, som Mette Marie netop har anskaffet, er et rigtig godt initiativ og en oplagt løsning. Som brancheorganisation har vi taget bolden op og arbejder i øjeblikket på at sikre lovhjemmel til en form for mærkning af bilerne i lig-følget, så færdselsreglerne kommer helt på plads,” fortæller Ole Roed Jakobsen.
Med hensyn til undervisningen af kommende trafikanter, oplyser han, at kørslen omkring lig-følger allerede er en del af pensum. I øjeblikket arbejder Danske Bedemænd på at få kortlagt, hvor tit spørgsmål om lig-følger faktisk forekommer til selve teoriprøven”.
 

Publiceret 12 October 2017 06:00