Eks-socialdemokrater i oprør:

"Vi er trætte af akademisk arrogance"

’Sammenholdet for Aarhus’ har meldt sig ind i valgkampen som en protest mod byrådets akademiske højborg

Af
Af Kim Skovrup Andersen

Vælgerne i Aarhus Kommune får mulighed for at sætte deres kryds ud for en helt ny liste til det kommende kommunalvalg.
I foråret blev 'Sammenholdet for Aarhus' grundlagt, og forleden blev borgerlisten forhåndsgodkendt til at stille op til valget 21. november efter at have afleveret underskifter på Dokk1.
'Sammenholdet for Aarhus' har fået liste E, og vælgerne kan stemme på fem kandidater.
Spidskandidat bliver René Rafn, som er malermester og bosiddende i Egå.

Topstyret tyranni

En anden kandidat er Daniel Videbæk, og de to besluttede sig for at danne listen, efter de følte sig presset ud af Socialdemokratiets - ifølge dem - topstyrede tyranni.
Siden har 'Sammenholdet for Aarhus' været særdeles aktiv på Facebook, hvor der er blevet uploadet videoer og kommenteret emner som Letbanen, hjemløse og udkants-Aarhus.
“Det er ikke et opgør mod Socialdemokratiet, men vi føler bare, at os der kommer fra arbejdsmarkedet og har noget erhvervserfaring er oppe mod 'Frit Forum' (Socialdemokratisk studenterorganisation på universitetet,red.) og akademisk enevælde. Vi føler, vi kun kan bruges til at hænge valgplakater op. Vi mener også, at vores idéer skal frem i lyset. Vi synes, der er et demokratisk problem, når akademikerne har lavet en højborg og holder alle andre væk,” siger Rafn.
LÆS OGSÅ: 203 personer stiller op til kommunalvalget i Aarhus
Daniel Videbæk supplerer:
“Vi har ikke noget imod akademikere som sådan. Vi har noget imod nyudklækkede akademikere, der tror, de ejer hele verden, fordi de har læst en masse lærebøger. Der kan godt være langt fra teori til praksis. Det skader ikke at have haft noget jord under neglene samtidig med, at man finder ud af, hvordan samfundet er strikket sammen. Det vil vi gerne bringe ind i byrådet. Vi vil også gerne gerne gøre op med den kultur, der eksisterer inde på Rådhuset med et embedsmandsvælde i et lukket system, hvor man gør som man plejer. Det skal vi have åbnet op.”
Daniel Videbæk blev medlem af Socialdemokratiet i 2005 og har siddet i DSU's Aarhus-bestyrelse og været med i flere valgkampagner.

En mur af arrogance

“Jeg føler lidt, jeg er blevet latterliggjort. Jeg kommer selv fra en arbejder-baggrund, men dét man finder ud af i DSU, er, at når du når langt nok op i systemet, er det 'Frit Forum', der styrer det hele. Vil man noget med sin politik, skal man være medlem af 'Frit Forum'. Jeg føler, man bliver mødt af en mur af akademisk arrogance, som jeg ikke er vant til. Jeg kommer fra en lidt anden verden som datatekniker. Problemet med mig er, at jeg kalder en spade for en spade og en skovl for en skovl, hvorimod akademikerne er mere vant til at pakke tingene ind og glatte ud,” siger Videbæk, der er bosat i Malling.
LÆS OGSÅ: Urutineret SF'er latterliggjort på sociale medier: "Det er sgu hårde vilkår at være perker og byrådskandidat"
'Sammenholdet for Aarhus' har flere mærkesager.
“Vi vil arbejde for at få stoppet social dumping med østeuropæisk arbejdskraft, udlicitering af plejehjem og billigere studieboliger. Og så skal vi have styrket infrastrukturen og ikke mindst yderområderne, som ofte bliver helt glemt,” lyder det fra René Rafn.
“Der er en tendens til storbysnobberi, hvor det ene højhus efter det andet skal bygges her i midtbyen. Forstæderne er helt glemt i det her kapløb om, hvilken bygherre, der kan få lov at bygge det højeste tårn,” siger Daniel Videbæk.

Arbejdere ind i byrådet

Spidskandidaten vurderer, at det kræver cirka 5.400 stemmer per kandidat for at få en af byrådets 31 pladser.
“Vi tror på, vi kan komme ind i byrådet. Vores målsætning er at få nogle arbejdere ind i byrådet. Vi vil have politikken ned i øjenhøjde og sørge for de almindelige borgeres stemme også kan høres. Så må vi se, om vi kommer ind. Og gør vi ikke det, så har vi da gjort forsøget,” slår René Rafn fast.

Publiceret 10 October 2017 07:00