Debat:

Arbejdsomme somaliske kvinder nedgøres

AarhuSomali, Abdirashid Sheikh, talsmand

En overskrift på DRs hjemmeside nedgør og stigmatiserer en gruppe succesfulde somaliske kvinder i Aarhus. Overskriften fortæller om ”100 års arbejdsløshed tilsammen”. Så man tror straks, at kvinderne er dovne og i årevis har nasset på samfundet. Men det fremgår af artiklen, at kvinderne faktisk har søgt job på job i årevis, uden at kunne få et.
Nu har de i stedet for startet deres egen virksomhed, og en af dem går endda på arbejde kun en måned efter, at hun har født en datter.
Med fremhævelsen af 100 års arbejdsløshed antydes, at somalierne tilsammen har århundredes belastning af samfundet bag sig. Ja, der tælles kollektivt år sammen for samfundsborgere, hvor vi i Danmark ellers sætter fokus på demokrati, individets rettigheder og egne bestræbelser.
Det værste er dog, at DR artiklen forvrænger statistikken om arbejdsløshed blandt aarhusianske somaliere. Ifølge vores beregning, som bygger på Danmarks Statistisk, er der 4.541 danske borgere med somaliske oprindelse i Aarhus.
Cirka 3.400 af dem er børn og unge, som er i daginstitution, i skole eller under uddannelse. Der er 120 pensionister. Cirka 1.000 aarhusianske somaliere er i fuld beskæftigelse.
Der er cirka 800 somaliske kvinder i Aarhus, mange i fuld- eller deltids beskæftigelse. Et stigende antal forsørges af deres ægtefælle og er ikke afhængig af kommunen. Så antallet af arbejdsparate somaliske kvinder i Aarhus er mindre end 150. Hvis DR og andre vil fastholde deres ofte fremhævede: ”kun én ud af fem somaliske kvinder er i beskæftigelse”, så burde de også fortælle om det absolutte tal, som er mindre end 150 kvinder her i Aarhus. Det vil være mere informativt og ikke udløse alarm om, at aarhusianske somaliere nasser på samfundet.
Nyhedsbrevet Mandag Morgen har for nylig påvist, at somalierne stryger til tops på arbejdsmarkedet, nemlig med en 44 procents stigning for somaliere i gode jobs fra 2010-2014.

Publiceret 07 September 2017 17:00