Stort foto

Stort foto

Fejrede 125 år:

Asylets vægge emmer af historie

I 125 år har Frederiksbjergs unger trådt deres barnesko i Guldbryllupsasylet. Fødselsdagen blev fejret i onsdags

Af
Christina Johansen

Christina S. Johansen

Aarhus' længstlevende børnehave på samme sted. Den titel har Guldbryllupsasylet i Skt. Pauls Gade 31 på Frederiksbjerg.
I 125 år har små aarhusianere slået deres folder i det nu fredede hus. Den store fødselsdag blev i onsdags fejret med taler, rådmandsbesøg og fest for børn og forældre.
Børnehaven kom til verden, efter jernbanen havde gjort sit indtog i Aarhus. De mange arbejderes børn skulle passes et sted. Derfor samlede det bedre borgerskab ind til at købe halvdelen af grunden og bygge huset.
Den anden halvdel af grunden donerede Enrico Mylius Dalgas, medstifteren af Det Danske Hedeselskab.

Spøgelser og solarium

På en rundvisning i huset mærker man hurtigt, at væggene emmer af historier. Kirstine Kirk, der er pædagog på stedet på syvende år, hjælper med at sætte ord på.
“Dengang var der gerne 100 børn til tre voksne, og i begyndelsen sov ungerne middagslur ind over bordene,” fortæller hun og fortsætter:
“I et af rummene ovenpå var kulbulen. Her var der solarier i loftet og folie på væggene. Så rendte børnene ellers rundt splitternøgne med små briller på derinde. De ansatte gjorde det i god mening, for børnene manglede jo d-vitamin.”
Rundturen går videre gennem huset, og Kirstine Kirk fortæller passioneret om spøgelset af en af de tidligere frøkener, som, nogle mener, går igen i huset, om stålfadet ude på legepladsen, som den daglige portion grød angiveligt ankom i, og om højen ude på legepladsen, som Dalgas eftersigende stod på og kunne spejde ud over bugten og vandet.
“Jeg elsker det her sted,” siger Kirstine Kirk, som selv bor på Frederiksbjerg og nogle gange tilmed lægger vejen forbi børnehaven i weekenden.
“Der er så meget sjæl i det her hus. Jeg bliver næsten helt ydmyg, når jeg tænker på, hvor mange små børneskidt, der er blevet taget her, og hvor stor opbakning området har haft til stedet i hele 125 år,” fortsætter hun.

2 sp v

2 sp v

Faldt for husets sjæl

Lige præcis husets megen historie var også det, som Gitte Schrøder Leone faldt for, da hun skulle vælge børnehaveplads til sine to børn på seks og tre år.
“Det her er bare et utroligt dejligt børneunivers. Vi var lidt rundt at kigge på forskellige institutioner, men vi faldt for asylets sjæl. Det føles lidt som et hjem og ikke en almindelig børnehave. Og så er her en kæmpe lejeplads, midtbyen taget i betragtning.”

2 sp bund

2 sp bund

Caption

Caption

Publiceret 30 May 2017 10:45