I fredags blev sidste hånd lagt på den nye bypark, da en blomstereng blev sået, og 500 kvadratmeter rullegræs blev lagt ud.

I fredags blev sidste hånd lagt på den nye bypark, da en blomstereng blev sået, og 500 kvadratmeter rullegræs blev lagt ud.

Ganske gratis:

Aarhus har fået ny bypark ned til havnekanten

Ihærdige ildsjæle har egenhændigt skabt Park2 - Aarhus’ nye, grønne åndehul ned til havnekanten

Da selværklæret græsnørd Søren Nicholson for noget tid siden besøgte Dome of Visions bag Navitas- og Bestseller-bygningerne for at få en kop kaffe, blev han ramt af et akut behov for at gøre noget.
“Der var simpelthen så goldt hernede. Der manglede virkelig noget grønt. Jeg fandt ud af, at der ikke var noget på vej, og så måtte jeg jo kaste mig ud i det,” fortæller den uddannede greenkeeper og gartner for Aarhus Universitet.
Sammen med Cecilie Andersen, der studerer som have- og parkingeniør, tog han kontakt til kommunen for at få lov til at etablere en ny bypark.
Det fik de grønt lys til, og 100 ton muldjord, 500 kvadratmeter rullegræs, et væld af planter og nogle træplatforme senere var Park2 fredag klar til fri afbenyttelse på Pier 2. En park skabt af frivillige og uden at koste kommunen en krone.
“Der er blevet brugt en del fritid på det, men det har også været en spændende faglig udfordring. Nogen gange skal man gøre noget uden at tænke over, om man får noget for det. Aarhus har brug for sådan et sted her,” siger den glade greenkeeper, som har fået private firmaer til at sponsorere maskiner, jord og rullegræs.

Kreativt bakkelandskab

Park2 består af grønne bakker med små stier og gruspletter med plads til kunstværker. Blandt andet er en organisk skulptur med alger, der lyser i mørke, på vej fra Italien.
En kreativ smeltedigel fusioneret med et mini-morænelandskab, som Søren Nicholson betegner parken.
“Der er plads til folk fra alle generationer og samfundslag. Børnene kan trille ned ad bakkerne, mens de voksne soler og hygger sig med en bajer og betragter vandet. Det er et fedt sted, som jeg håber, folk kommer til at bruge som et frirum.”

100 ton muldjord sponseret af DanSand er blevet brugt til at lave bakkelandskabet. Buus Anlægsgartner fra Brabrand har sponseret maskiner, mens NCC har givet 500 kvadratmeter rullegræs til projektet.

100 ton muldjord sponseret af DanSand er blevet brugt til at lave bakkelandskabet. Buus Anlægsgartner fra Brabrand har sponseret maskiner, mens NCC har givet 500 kvadratmeter rullegræs til projektet.

Håber på udvidelse

Som det grønne åndehul ligger der nu, fylder det, hvad der svarer til en fodboldbane.
Men Søren Nicholson håber, at parken i fremtiden kan blive udvidet. For den er etableret på en endnu usolgt byggegrund, og Dome of Visions har indtil videre kun lov til at være der til maj 2018.
Der er dog strenge krav om, at der ikke må bygges noget højt på den del af Pier 2, og derfor tror manden med de grønne fingre, at kommunen med tiden kan se idéen i at holde grunden grøn.
“Vores håb er, at det her bliver en forløber til en større, permanent park. Når der nu ikke må bygges højt, kan det jo være, at beslutningstagerne siger, at så passer det bedre ind med et dejligt, rekreativt område blandt de store bygninger.”
Og så håber han også, at kommunen kan lokkes til at vedligeholde og pleje parken.
“Vi var så glade for at få lov til at lave Park2. Det hjælper, når man siger, at det ikke koster en eneste skattekrone, men det kunne være dejligt at få mulighed for at give lidt slip igen efter alle de timer, vi brugt,” siger Søren Nicholson.

Publiceret 10 April 2017 12:00