Venstre:

Vi bør overveje ekstra overvågning

Venstre i Aarhus vil have rådmand til at komme med en plan for overvågning og afskærmning

Da Lokalavisen Aarhus i sidste uge var på gaden for at spørge borgerne til deres holdning til øget videoovervågning i byen, var svaret klart.
Størstedelen kunne ikke se noget problem i det, hvis det kan hjælpe med at opklare kriminalitet og forsvindingssager som den seneste, hvor 24-årige Nick Langkjær Hansen forsvandt i slutningen af januar efter en bytur.
Svaret er ikke nær så klart, når man spørger byens politikere. Avisen har sendt alle byrådspolitikere et spørgeskema, hvor vi spørger til deres holdning til øget overvågning.
Blot tre politikere svarede - heriblandt Thomas Medom (SF), rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse.
“Det er afgørende, at det kun er lovligt at bruge overvågningsbillederne i netop de situationer, hvor der er begået kriminalitet eller forsvundet mennesker. Men jeg er modstander af den udvikling, der er lige nu mod et overvågningssamfund, hvor droner og nye teknologier gør at alle vores bevægelser filmes og registreres,” siger han.
Rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R), mener ikke, der skal mere overvågning til i Aarhus.
“Vi må ikke lade vores samfund styre af frygt. Det er vigtigt, at vi respekterer privatlivetsfred. Jeg mener ikke, at overvågning kan løse problemer som den aktuelle sag med Nick Langkjær Hansen. Vi kan ikke redde en person fra at falde i åen med videoovervågning,” forklarer rådmanden.

V vil have rådmand i gang

Hos Venstre i Aarhus udtaler politisk ordfører Gert Bjerregaard sig på alle byrådsmedlemmernes vegne.
“Vi synes, man skal anvende overvågning med omtanke, men med hensyn til åen og de udfordringer, der er der, så synes vi, at vi bør være særligt opmærksomme. Vi vil bede rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S), om at se på, om vi har den rigtige overvågning langs åen og havnen. Der, hvor der færdes mange mennesker. Ved samme lejlighed vil vi bede om en vurdering af den afskærmning, vi har de steder,” siger Gert Bjerregaard og henviser til de tilfælde, hvor folk er faldet i vandet.
Han tror, at der er et behov.
“Jeg er ikke sikker på, at vi har det, der skal imødekomme udfordringerne med forsvundne aarhusianere. Der må kunne findes en løsning, som er bedre end den, vi kender i dag,” siger han, men anerkender også, at borgernes personlige frihed ikke må kompromitteres.
“Der foregår på mange måder en frihedsberøvelse, hvis alt skal overvåges. Omvendt har jeg det sådan, at kan det hjælpe med opklaringen af kriminalitet, så har det sin berettigelse. Men man skal ikke bare tilplastre det hele med kameraer,” slår Gert Bjerregaard fast.
Derfor vil Venstre bede rådmanden komme med en plan, hvor blandt andet politiet er taget med på råd.
” Der skal være en klar afvejning mellem det praktiske hensyn og frihedsberøvelsen, og derfor skal Kristian Würtz og hans forvaltning lægge en plan frem i forhold til, hvor det giver mening at øge den offentlige overvågning i Aarhus.”

Publiceret 23 March 2017 12:30