Siden 2013 har der hængt overvågningskameraer på strategiske, offentlige steder i Toveshøj. Foto: Mike Madsen

Siden 2013 har der hængt overvågningskameraer på strategiske, offentlige steder i Toveshøj. Foto: Mike Madsen

Toveshøj:

“Videoovervågning virker”

I Aarhus Vest - nærmere bestemt Toveshøjskvarteret - har man gode erfaringer med videoovervågning

Af
Jeppe Kristensen

Trygheden har indfundet sig i ghetto-kvarteret Toveshøj i Brabrand.
I 2012 væltede en byge af hærværk- og indbrudsepisoder ind over området.
Det fik Toveshøj-afdelingen af Brabrand Boligforening til at indkalde til en afstemning - om videoovervågning - blandt beboerne i områdets 624 lejligheder. Her blev der stemt ja til øget videoovervågning.
Fem år senere har hærværksurolighederne forlængst lagt sig. Takket være videoovervågning.
“Jeg kan bevise, at det virker,” siger leder af lokalpolitiet i Aarhus Vest, Jens Esbensen, og forklarer:
“Hærværkskontoen lød tidligere på cirka 1,5 millioner kroner årligt, og de penge bliver betalt af beboerne selv over huslejen. Men nu har vi barberet så meget af hærværksudgifterne, at den i dag lyder på mellem 20.-30.000 kroner årligt. Det skyldes i høj grad videoovervågning.”
I Toveshøj afdelingen af Brabrand Boligforening glæder formanden, Anett S. Christiansen, sig over faldet i hærværksudgifterne.
“Det kommer jo beboerne til gode. Rundt regnet sparer vi 2.000 kroner pr. husstand om året, fordi vi holder hærvæk og indbrud nede på grund af overvågning,” siger formanden og forklarer om tiden før de mange kameraer kom op i området:
“Vi oplevede simpelthen, at vi ikke kunne udleje alle lejligheder fordi, der skete så meget hærværk og kriminalitet herude. Men det har fuldstændigt ændret sig, så vi i dag har udlejet samtlige boliger i Toveshøj.”
Den udlægning er Jens Esbensen fuldstændig enig i.
“Området har tidligere haft et blakket ry på grund af uroligheder i kvarteret. Men i dag tør jeg godt at love, at det er et af Aarhus' fredeligste områder,” siger lederen af lokalpolitiet.

Overvågning skræmmer

Både lokalpolitiet og boligforeningen oplever, at der er flere fordele ved videoovervågning. Således forklarer Jens Esbensen, at det frigør ressourcer til anden politimæssig virksomhed.
“Set ud fra et politimæssigt synspunkt, så kan jeg ikke komme i tanke om en eneste ulempe ved overvågning. Det er klart, at hvis vi kun skal bruge fem minutter på at finde frem til en eventuel gerningsmand, så sparer vi nogle ressourcer, som vi kan bruge på andet politiarbejde,” forklarer han og fortsætter:
“Det har også en præventiv effekt. For vælger man at benytte sig af videoovervågning, som boligforeningen har gjort i Toveshøj, så skal man også skilte med det. Det afholder også de unge fra at lave drengestreger.”
Det bakkes op af Anett S. Christiansen.
“Når vi har en ung person, der har begået hærværk, så kan vi rette henvendelse på forældrene - ligesom de vil opleve, at udgifterne bliver placeret på deres husleje,” siger formanden.

null

Publiceret 23 March 2017 13:00