Debat:

Dem og os

Hans Christian Molbech, Ny Munkegade 3B, 1., 8000 Aarhus C, byrådskandidat for Alternativet i Aarhus

"Hvis I ikke er fra Lystrup, så smadrer jeg jer," var den kontante besked fra en lokal bølle, der tydeligvis ikke syntes, at vi skulle være til et arrangement på skolen. Det er flere år siden, cirka deromkring hvor der blev kastet sten mod min bil, da jeg kørte under broen i Gellerupparken.
Til en havefest i mit hus i Viby kom der en flise flyvende mod mig fra den anden side af stakittet. Heldigvis ramte den et telt på vejen og smadrede kun min fod. Det var lokale ballademagere igen. Måske de samme mørklødede fyre, der solgte stoffer på parkeringspladsen ved siden af.
Jeg har også haft masser af indbrud i min bil i midtbyen. En dag kom jeg hjem til mit byhus og fandt et vindue brækket op, havedøren stående åben og en tom plads, der hvor fjernsynet tidligere stod i stuen.
Og nu jeg er i gang med at huske tilbage, så blev min knallert også stjålet, da jeg boede på min fædrende gård ved Ringkøbing. Vi fandt den igen smidt under viadukten ved Vestjyllands Højskole.
Jeg har oplevet både forrådte mennesker og været udsat for kriminalitet, hvor det har været meget nemt at finde på enkle forklaringer. Der har også været perioder, hvor jeg ikke brød mig om at være i hverken Gellerup eller Viby, fordi jeg har haft dårlige oplevelser med stenkast og lokale unge mænd, som var af det, der så politisk korrekt åbenbart hedder af ikke-vestlig herkomst.
Lige fra stenkast og til den lokale knallertbølle, der ville uddele tæsk og lave ballade, er det de samme ting, der er på spil. Bøllerne i Lystrup var pæredanske. Det var sikkert en narkoman, der brød ind og stjal mit fjernsyn. Jeg vil ikke afskrive, at der er kulturforskelle og integrationsproblemer, der kan forklare, hvorfor mørklødede unge fyre kaster med sten efter mig, men det er først og fremmest økonomiske og sociale udfordringer, der skaber problemerne. Fuldstændig ligesom med den pæredanske knallertbølle.
Skulle vi ikke lave et eksperiment, hvor vi giver alle mennesker udsigt til et godt liv både socialt og økonomisk, og så se om det betyder noget, hvordan deres gener er sammensat?
Vi kunne eksempelvis starte med uddannelse, masser af støtte, hjælp til at finde et godt job og sociale ydelser, man kan leve af, så man måske ligefrem fik overskud til selv at finde eller skabe sit eget job og sin vej i livet. Det hjælper i hvert fald ikke noget, at Folketinget vedtager en beslutning, der deler befolkningen op i os og dem, eller at vi konstant oplever forringelser som lofter over uddannelse og ydelser. Hvor er empatien?

Publiceret 13 February 2017 15:00