Tækker Groups trekløver, som hovedsageligt står for Nye-projektet. Jørn Tækker (yderst til venstre), salgs- og udlejningschef Rasmus Bach og tegnestuechef Peter Boe Hauggaard-Nielsen. I baggrunden kan man ane de forgravninger, arkæologer fra Moesgaard Museum har foretaget.

Tækker Groups trekløver, som hovedsageligt står for Nye-projektet. Jørn Tækker (yderst til venstre), salgs- og udlejningschef Rasmus Bach og tegnestuechef Peter Boe Hauggaard-Nielsen. I baggrunden kan man ane de forgravninger, arkæologer fra Moesgaard Museum har foretaget.

Jernalderfund udsætter 1. etape af kæmpe byprojekt

Tækker Group forventer først at kunne gå i gang med at bygge i Nye efter sommerferien. Arkæologer rykker ind før håndværkere

Af
Af Kim Skovrup Andersen

Efter ti års planlægning og arbejde rykker der snart et væld af skurvogne ind i den kommende by Nye mellem Lystrup og Elev.
I første omgang bliver det dog ikke håndværkere, men arkæologer fra Moesgaard Museum, der kommer til at indtage området, som ingeniør og byudvikler Jørn Tækker vil omdanne til en bæredygtig fremtids-forstad i det nordlige Aarhus.

Offermose

For der er nemlig fundet spor fra jernalderen under forundersøgelserne. Der er tale om effekter fra 500 f.Kr. fra en jernalderlandsby, hvor der også er tilhørende gravplads, vejanlæg, bebyggelse og offermose.
“Vi havde forventet og fået at vide, at det ikke var sandsynligt, at der ville være fortidsminder så højt oppe på bakkedraget, men forundersøgelserne viser med sikkerhed, at der har boet mennesker. Det er for vildt og fantastisk at tænke på, at der for 2.500 år siden også var folk, der så Nye som et godt sted at bo,” fortæller Jørn Tækker og fortsætter:
“Midt i ærgrelsen over, at vi nok bliver et halvt år forsinket med vores første boliger, synes jeg faktisk, det giver en anden fornemmelse at stå her. Projektet har været ti år undervejs, så det her er jo ingenting. Jeg synes faktisk, det er en gave til stedet. Det bekræfter os i, at det her er en af de allerbedste lokationer at bosætte sig. Når man gjorde de for 2.500 år siden, må da der være noget med lyset, udsigten og rummet.”

10.-15.000 indbyggere

Etape 1 kommer efter planen til at omfatte 650 boliger, og der er købere nok til at gå i gang med de første 36 huse, som bliver de første i bydelen, hvor det forventes, at der skal bo mellem 10.-15.000 mennesker.
Navnet Nye står for flere ting.
“Det er en blanding af en ordleg mellem Ny Elev, men også nye tanker og nye måder at bosætte sig på og nye måder at dele fællesskabet på. Jeg kan faktisk godt li', at navnet giver noget debat og kommentarer, for så tænker folk lidt mere over navnet. Det er sgu meget godt i stedet for, at det hedder Elev Bakke,” forklarer Tækker.
Han er uddannet tømrer og bygningsingeniør. I 1997 stiftede han det der i dag hedder Tækker Group og har herigennem opbygget en stor ejendomsportefølje primært beliggende i Aarhus, København og Berlin.
Tækker er født i Lystrup, og dermed slutter ringen for ham i samme område, som han voksede op.
”Jeg havde aldrig forestillet mig, at det var her, jeg skulle have mit livs største boligprojekt, men da jeg så jorden her for første gang, syntes jeg, det var fantastisk. Her kan vi lave en by, der gør og kan noget andet, end de andre forstæder. Vi har oplevet en kæmpe opbakning fra kommunen og den kommunale sagsbehandling. Vi har selvfølgelig ikke fået alt sammen i det tempo, vi gerne ville, men det er jo kunsten at finde vejen igennem," fastslår Jørn Tækker, der forventer, at arkæologer rykker ind på bakkedraget med udsigt til Egå Engsø i løbet af februar.

null

Publiceret 31 January 2017 12:00