Cannabis købes og sælges i følge politiet i hele Aarhus. Fordi der er så mange, der gerne vil købe det, er det svært for politiet at komme den illegale handel til livs, siger politikommissær Kristian Harlev.

Cannabis købes og sælges i følge politiet i hele Aarhus. Fordi der er så mange, der gerne vil købe det, er det svært for politiet at komme den illegale handel til livs, siger politikommissær Kristian Harlev.

Cannabis flyder i Aarhus’ gader

I hele Aarhus kan man købe cannabis. Kvaliteten er høj og efterspørgslen stor. Det gør det svært for politiet at bekæmpe salget

Af
Kristine L Nydahl

”Cannabis bruges og misbruges af rigtig mange - det er meget udbredt.”
Sådan siger politikommissær Kristian Harlev, der er leder af Specialpatruljen og blandt andet arbejder med narkotika på gadeplan.
”Man kan få det alle steder - i Aarhus, i mindre byer, over det hele. Der er nogle områder, hvor det bliver distribueret mere end andre steder, men dem, der køber det, kommer fra hele byen,” siger Kristian Harlev.
Der er dog visse steder, politiet er særligt opmærksomme på.
”Det er ingen hemmelighed, at der bliver solgt på Grønnegade og i Mølleparken. Der er også et stort salg fra biler, der kører rundt i byen,” siger politikommissæren.

God kvalitet

”Den hash, politiet beslaglægger i Aarhus, er ikke helt så god som i den København, men det er stadig en rigtig god kvalitet,” siger retskemiker Christian Lindholst fra Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet.
Her modtager Christian Lindholst den cannabis, politiet konfiskerer, hvis Instituttet for Retskemi ønsker at få det undersøgt. Hvert år er Christian Lindholst med til at udarbejde en rapport for Sundhedsstyrelsen, hvori han måler kvaliteten af hash i Odense, København og Aarhus. Kvaliteten måles som mængden af det aktive stof THC, som hashen indeholder.
”Kvaliteten af den hash, der sælges i Danmark, er steget meget. I løbet af de seneste 5-10 år, er kvaliteten steget fra et gennemsnit på cirka 8 procent THC til cirka 28 procent i dag,” siger Christian Lindholst.
Retskemikeren har et bud på, hvorfor kvaliteten er steget så voldsomt:
”Det er nok sket i takt med, at man dyrker nogle planter, som er blevet forædlet og derfor har et højere indhold af THC og giver større udbytte. Det kan også skyldes, at man dyrker planterne indendørs. Det giver et bedre produkt, når planterne dyrkes under de forhold.”
Den cannabis, der florerer på gaden, er ikke kun af høj kvalitet, men ifølge Christian Lindholst er den også meget ren:
”Det er meget almindeligt, at hårde stoffer som kokain og amfetamin indeholder forskellige tilsætningsstoffer som lægemidler, sukkerstoffer og fyldstoffer. Samme mønster ser vi derimod ikke for hash, pot og skunk, som hovedsageligt indeholder plantemateriale fra cannabisplanten.”

Cannabis fra nær og fjern

”Tidligere blev meget af den danske cannabis fremstillet i Marokko. Vi får sandsynligt stadig meget hamp fra udlandet. Holland har blandt andet en stor egenproduktion, så det kan være, at vi får noget derfra,” siger retskemikeren Christian Lindholst.
Til trods for, at meget cannabis er importeret fra udlandet, er det ikke altid tilfældet, forklarer politikommissær Kristian Harlev:
”Vi tager et skunklaboratorium i ny og næ - også i Aarhus-området.”
Selvom politiet har kendskab til både produktion og salg af cannabis, er det en stor udfordring at forsøge at lukke ned for det illegale marked.
”Vi gør, hvad vi kan, men der er mange brugere, og når der er mange brugere, så er der også mange købere og sælgere,” siger Kristian Harlev.
Politikommissæren fortæller, at der er stor aldersspredning, når det kommer til hvem, der bliver taget for besiddelse af cannabis:
”Det er folk i alle aldersgrupper, men det er fra de 16 år og op til omkring de 40 år, der er flest. Sælgerne er fortrinsvis fra omkring de 18 år til et par og 30.”
Selvom politiet bruger en del kræfter på at komme cannabissalget og produktionen til livs, er Kristian Harlev ikke overbevist om, at en legalisering ville frigøre flere ressourcer:
”Der er vel ikke nogen, der er så naive at tro, at dem, der sælger cannabis nu, i så fald ville finde arbejde på en fabrik i stedet - de finder noget andet kriminelt at foretage sig. Hvis cannabis skal sælges på et apotek, skal det pålægges moms og allerede der, er de illegale sælgere foran med prisen. Selv hvis cannabis blev legaliseret, ville der være et illegalt marked - det har vi set i andre lande,” siger han.

null

Publiceret 17 January 2017 10:33