Instruktøren på ’9 to 5’, Dorthe Hansen Carlsen, opfordrer alle med interesse for skuespil til at tilmelde sig audition på Balletakademiet i Aarhus C.

Instruktøren på ’9 to 5’, Dorthe Hansen Carlsen, opfordrer alle med interesse for skuespil til at tilmelde sig audition på Balletakademiet i Aarhus C.

Festspil er klar med ny instruktør og auditions

Går du rundt med en skuespiller i maven, så læs videre her, hvor Vilhelmborg Festspils nye instruktør Dorthe Hansen Carlsen fortæller om årets stykke og auditions

Af
Christina Johansen

Christina S. Johansen

De første forberedelser til dette års Vilhelmsborg Festspil, musicalen '9 to 5', er allerede godt i gang, selvom stykket først løber af stablen 1.-19. august.
Manuskriptet bliver rettet til, scenografien udvikles samtidig med, den bliver bygget, og så er årets auditions lige på trapperne - nemlig 21. og 22. januar.
I år er det en spritny instruktør i Vilhelmsborg-regi, nemlig Dorthe Hansen Carlsen, som holder det forkromede overblik, og hun kan fortælle, at der allerede er tæt på 100, som har tilmeldt sig auditions.
“'9 to 5' appellerer til nogle lidt andre typer, end så mange andre stykker gør. Her er det tre voksne, meget forskellige, kvinder, som er i centrum. Det er sjældent, at man finder så fede roller til voksne kvinder,” fortæller Dorthe Hansen Carlsen, som forsikrer, at ingen skuespillere i denne forestilling bliver “ingenting og festfyld”, som hun så fint udtrykker det.
Alle har med andre ord en væsentlig funktion i stykket, ellers var de ikke med.
Den nye instruktør understreger desuden, at har man lysten til at prøve scenelivet af, så er det bare med at tilmelde sig - man skal ikke tro, at man skal være en bestemt type, man skal heller ikke nødvendigvis være lige god til både at synge, danse og spille skuespil, og endelig skal man ikke lade sig afskrække af, at der er 100 andre, som man er i konkurrence med.
“Man behøver ikke komme som en fuldt færdig pakke. Har man interessen, udstrålingen og tiden til det, så duk op til audition. Vi kan tit se noget potentiale i folk, som de ikke selv kan,” siger hun

Professionelle amatører

Før man tilmelder sig auditions, er det dog nok en god idé at overveje, om man er klar på at ofre rigtig megen af sin tid på festspillet. Allerede fra slutningen af februar begynder man nemlig at øve tre gange om ugen indtil sommerferien. Og i de 14 dage op til premieren er det hver dag i mange timer.
“Jeg sætter barren højt, for jeg vil selvfølgelig gerne fortælle den har historie fedest muligt. På den måde går jeg til opgaven, som om det er professionelle, jeg arbejder med,” siger Dorthe Hansen Carlsen.
Det er det dog ikke. Vilhelmsborg Festspil er med amatørskuespillere, som bliver betalt i oplevelsen og ikke i kroner.

Kvindeoprør og god musik

En oplevelse venter også publikum, når den 27. udgave af festspillet finder sted.
Man skal dog ikke forvente, at stykket er en én til én gengivelse af den populære film af samme navn fra 1980 med Dolly Parton i hovedrollen.
“Vi tager '9 to 5' tilbage til 60'erne for at få de tre kvindelige hovedrollers problemstillinger til at stå skarpere. Det er tre kvinder, som må stå op for sig selv i et mandsdomineret miljø, og de finder ud af, at det faktisk kan lykkes at ændre noget. Handlingen bliver dog også revet ud af naturalismen, så der er plads til at være gakket. Og så er stykket jo spækket med god musik,” fortæller Dorthe Hansen Carlsen, som er uddannet skuespiller siden 1989 og i dag kombinerer tilværelsen som freelance skuespiller med sin egen konsulentvirksomhed, hvor hun hjælper folk og firmaer med at aflive præstationsangst og banke igennem med det, de brænder for”.
Man kan altså sige, at hvor sidste års forestilling, 'Hair', handlede om hippiernes ungdomsoprør i 60'erne, så er '9 to 5' en anden type oprør fra samme tid.

Audition '9 to 5'
Finder sted 21. og 22. januar i Balletakademiet, Klostergade 30 i Aarhus C
Man bliver delt ind i grupper på 6-10 personer, som først skal til danseprøve, derefter synger man enkeltvis en sang og endelig fremfører man en lille tekst
Man skal tilmelde sig via www.vbf.dk/audition, og derefter får man tildelt et tidspunkt
15 roller skal besættes - otte kvinder og syv mænd
Der mangler dog også frivillige til alt arbejdet uden for scenen
Billetsalget til forestilligen er begyndt

null

Publiceret 12 January 2017 06:00