Én kilometer LED-lys oplyser Strøget:

Salling indvier kæmpe lysfacade

Knap er Sallings 500.000 glødende julelys blevet taget ned, før et nyt lyskunstværk i dag, torsdag, overtager facaden på stormagasinet i hjertet af Aarhus.
Denne gang er det én kilometer permanente LED-lys, der lyser op i vinterens mørk, skriver Salling i en pressemeddelelse.
Facaden, der er den første af sin størrelse i Aarhus, kommer til at give de 15 millioner årlige forbipasserende på strøget en kunstoplevelse, hvor farver, lys og strukturer får lov til at danse forsigtigt rundt i takt med byens tempo.
Ifølge direktør i Salling, Marianne Bedsted, har facaden altid spillet en helt særlig rolle.
"Vores grundlæggere Ferdinand og Herman Salling var meget bevidste om netop facadens betydning og begge havde ideer om, at den blandt andet skulle skifte farve med årstiden. Det var ikke muligt dengang, men nu realiserer vi deres drøm. Som stormagasin vil vi gerne give folk oplevelser i hverdagen, og den nye lysfacade vil afspejle både aktiviteter inde i stormagasinet og udenfor i byen. Vi kommer derfor til at arbejde tæt sammen med byens kulturliv, der også får glæde af den nye lysfacade," siger Marianne Bedsted.
Den første store anledning bliver åbningen af kulturåret i slutningen af januar, hvor Aarhus 2017 får lov til at benytte lysfacaden.
Stadsarkitekt i Aarhus, Stephen Willacy, glæder sig over den nye facade:
"Med dette projekt får vi tilføjet en ny form for digital arkitektur til Aarhus' kulturliv, som vi ikke har set før. Timingen er god, da det passer med starten på kulturåret. Den nye lysfacade er en gave til Strøget og alle, der kommer forbi," siger Stephen Willacy.
Men allerede ved indvielsen inviteres alle, der befinder sig ved Salling fredag og lørdag, til at bidrage til et digitalt kunstværk. Ved hjælp af en smartphone kan man få adgang til at tegne med lys på facaden og være med til at skabe et unikt kunstværk i forbindelse med åbningen.
Det foregår fredag fra 17-19 og lørdag fra 16-18.
Lysfacaden er opbygget af energieffektive LED-lys, som gør det muligt at bruge lys i alle farver. Facaden har mere end 46 tusind pixels fordelt på et areal, der er mere end 1.000 kvadratmeter. Softwaren bag er udviklet, så der både kan være forskellige abstrakte mønstre, animationer og simple videoer på facaden.
"Vi har ønsket at lave en foranderlig facade, så de forbipasserende oplever et varierende indhold i løbet af dagen. Om morgenen er tempoet roligt, mens hastigheden vil blive sat op i løbet af eftermiddagen og aftenen. Om natten bliver tempoet skruet ned til en 'hvilepuls', som er tilpasset døgnets tempo," siger Rune Nielsen, partner i Kollision, der har været med til at udvikle lysfacaden.
dp

Publiceret 12 January 2017 13:19