Debat:

Folkeskolen fortjener et bedre ry

Bünyamin Simsek, rådmand for Børn og Unge, Aarhus.

Vi fik tankevækkende svar, da vi for nylig spurgte borgere i Aarhus om deres syn på folkeskolen. Uanset, om de havde børn i skolen, før havde haft det, eller slet ingen tilknytning til folkeskolen havde, undervurderede mange folkeskolens resultater: De troede simpelthen, at eleverne scorede lavere karakterer, trivedes dårligere, blev mobbet mere, og at deres forældre var langt mere sure, end virkeligheden er.

Det er der givetvis mange grunde til, og det skal vi tage alvorligt. Men uanset årsagen, er der behov for, at vi fortæller de gode historier om folkeskolen. Om alle de elever, der lykkes, alle de initiativer, der styrker elevernes sprog, viden, sociale evner og deres kompetencer til at klare uddannelse og job. Ikke fordi vi hovedløst skal ”tale folkeskolen op”, men for i det mindste at bringe folks viden på niveau med virkeligheden.

Der er brug for, at vi deler historierne om, når det går godt – og ikke kun, når det går skidt. Og at vi deler dem med hinanden både professionelt og privat. I skole-hjem-samtalen, hen over middagsbordet og på sportspladsen. I den forbindelse er forældre nogle af de vigtigste samarbejds- og sparringspartnere. Selvfølgelig i forhold til deres egne børn, men også på en lidt bredere front: Når vi skal udvikle og gøre folkeskolen endnu bedre.

Derfor blev jeg også glad, da Mette With Hagensen for nylig blev genvalgt som formand for den landsdækkende forældreforening 'Skole og Forældre´. Mette With Hagensen erklærede nemlig som noget af det første, at folkeskolen er bedre end sit rygte, og at hun vil dedikere noget af sin tid til at fortælle gode historier om folkeskolen. Jeg har inviteret Mette With Hagensen til Aarhus, så vi kan dele erfaringer om at styrke forældresamarbejdet.

Vi har brug for forældrene for at gøre det endnu bedre. Jeg har selv i de seneste uger med stort udbytte gennemført en række dialogmøder med forældrebestyrelser over hele Aarhus Kommune - heldigvis med både ris og ros til følge. Det er et givende samarbejde, og det gøder vi jorden for at få endnu mere af.

Publiceret 12 December 2016 10:30