Åbningen af Væksthuset, der består af fire selvstændige huse, der er koblet sammen af et uopvarmet glashus, blev fejret med flag, reception og senere underholdning ved artister fra Cirkus Tværs. Foto: Jan Dagø, Polfoto

Åbningen af Væksthuset, der består af fire selvstændige huse, der er koblet sammen af et uopvarmet glashus, blev fejret med flag, reception og senere underholdning ved artister fra Cirkus Tværs. Foto: Jan Dagø, Polfoto

Ny daginstitution i Gellerup:

Væksthuset skal få børn til at spire

Med Gellerups nye pasnings- og sundhedshus til 54 millioner håber kommunen at tiltrække børn fra hele byen

Af
Louise Nyvang Burmeister

Med høje hurraråb fra børn og personale, og en rådmand på besøg, blev Væksthuset i Gellerup sidste tirsdag officielt indviet.
Huset, der rummer fire dagtilbud og et sundhedscenter, ligger på Jettesvej, hvor Nordgårdskolen tidligere lå.
Det var en glad og stolt rådmand, der officielt kunne erklære huset for åbent, selvom børnene allerede fra 1. august tog huset i brug.
“Det er et fantastisk smukt byggeri, som bidrager til en helt anderledes arkitektur. Indtil videre har der primært været nedrivning og opbrud i området, men nu kommer der også noget smukt til,” siger Bünyamin Simsek (V), der er rådmand for Børn og Unge.
Væksthuset er dermed den første bygning i helhedsplanen for Gellerup, der er taget i brug. Og for første gang har kommunen valgt at placere både pasningstilbud og sundhedscenter i samme hus.
“I Væksthuset skal vi plante frø, som skal spire og blive til sunde og glade børn, der er klar til skolegang,” lyder det begejstret fra rådmanden.

Lidt frækkere end ellers

Bag tegningerne står Carsten Gjørtz, der er direktør for Gpp Arkitekter.
“Kommunen har været lidt mere frække, end de plejer. De vil have mere end et traditionelt institutionsbyggeri. Vi har skabt et mere levende hus med kringelkroge, som folk fra gaden kan blive tiltrukket af. Er I glade, børn?”, spørger arkitekten.
“JAAAAAA,” lyder det overbevisende fra poderne.
Lederen af Sundhedsplejen Sydvest i Aarhus Kommune beretter om 'en hård fødsel'.
“Det har været en lang graviditet, som har varet i fire år. Der har været møde-kvalme, halsbrande og sure opstød undervejs. Og så må vi sande, at det er dyrt at få børn,” siger Helle Andersen, der nu glæder sig nu over at kunne rykke ind i et hus, hvor både dagtilbud og sundhedspleje er under samme tag og dermed få mulighed for at gøre en fælles, tidlig indsats, når der er behov for det.
Økonomisk set er det også en god idé at samle flere institutioner under samme tag, fortæller rådmanden.
“Det er en besparelse, som forhåbentlig kommer til at være en investering i børnene i sidste ende,” siger Bünyamin Simsek.

Der er bygget 3.000 kvm dagtilbud og sundhedspleje samt 4.000 kvm udearealer, som rådmand Bünyamin Simsek (V) indviede. Foto: Jan Dagø, Polfoto

Der er bygget 3.000 kvm dagtilbud og sundhedspleje samt 4.000 kvm udearealer, som rådmand Bünyamin Simsek (V) indviede. Foto: Jan Dagø, Polfoto

Væksthus for 54 millioner

Prisen for byggeriet lyder på 54 millioner kroner, som rådmanden ser frem til at få fuld valuta for.
“Når vi får nogle gode, sunde og robuste børn ud, der kan tale dansk og er klar til at starte i skole, så er huset en succes,” siger rådmanden.
I øjeblikket er det primært børn med anden etnisk baggrund end dansk, der går i dagtilbuddene, men det håber rådmanden at ændre på.
“I kraft af de fantastiske pædagogiske rammer er det en del af målsætningen at tiltrække børn fra andre områder af byen. Ligesom det er målsætningen for hele helhedsplanen. Men det tager tid at skabe en alsidig beboersammensætning. Først og fremmest gælder det om at give de børn, der er her, den bedst mulige fremtid,” siger han.
Lige nu er der 50 ledige pladser i dagtilbuddene, der i alt har plads til 184 børn.

null

Publiceret 31 August 2016 09:00