15. juni, 21. september, 26. oktober og 23. november finder Livsbiblioteket igen sted på Viby Bibliotek klokken 17-19 i Salen, fortæller Louise Lærke Andersen og Antoniett Vebel Pharao.

15. juni, 21. september, 26. oktober og 23. november finder Livsbiblioteket igen sted på Viby Bibliotek klokken 17-19 i Salen, fortæller Louise Lærke Andersen og Antoniett Vebel Pharao.

Tal, lyt og lær mere om dine medborgere

Med udgangspunkt i emnet ’medmenneskelighed’ er Livsbiblioteket kommet til verden på Viby Bibliotek

Af
Christina Johansen

Christina S. Johansen

“Vi vil styrke menneskemøder gennem livshistorier.”
Sådan lyder mantraet for et nyt tiltag kaldet Livsbiblioteket på Viby Bibliotek. Det lyder måske lidt flyvsk, men helt konkret er der tale om en form for “åben-mikrofon-arrangement”, som finder sted 15. juni klokken 17-19 og igen tre gange til efteråret.
Man kan altså bare møde op og fortælle i ti minutter om lige præcis det, som optager én.
Til de første to arrangementer, som netop har fundet sted, er der blandt andet blevet fortalt om så forskellige emner som et venskab til en nær veninde, et særligt forhold til hår og en meget syg søster.
“Man kan bare stille sig op og tale - der er ikke noget, som er for småt. I det store finder man det små,” fortæller Antoniett Vebel Pharao, som er én af drivkrafterne bag tiltaget.
Men hvorfor laver I det her?
“Vores udgangspunkt har været 'medmenneskelighed'. Hvordan kan vi få det ind under huden på folk? Den verden, vi lever i, er blevet så kold. Vi går kun op i penge og ikke i menneskeværdi. Vi skal åbne øjnene for hinandens liv og vores forskellige historier,” fortsætter Antoniett Vebel Pharao.

En tiltrængt tænkepause

Antoniett Vebel Pharao studerer pædagogisk sociologi og har desuden muskelsvind. Det var i kraft af sidstnævnte, at hun i 2014 på et kommunalt møde om kommunens handicappolitik faldt i snak med tidligere embedslæge og forhenværende byrådsmedlem Kate Runge. Samtalen faldt på netop emnet 'medmenneskelighed'. Sammen besluttede de at lave “noget” om dette. Sidenhen blev Poul Natorp fra 'Sager der Samler' knyttet på, og efterfølgende har flere andre været inde over, før projektet nåede sin nuværende form, og lokalbiblioteket i Viby blev valgt som forsøgssted.
Foreløbigt finder Livsbiblioteket kun sted her, men bliver det en succes, vil Antoniett Vebel Pharao og Louise Lærke Andersen, der er kommunikationskonsulent for lokalbibliotekerne, gerne udbrede det til andre biblioteker i Aarhus.
“Det her med at høre hinandens historier er jo i hvert fald noget, som er højaktuelt med den flygtningekrise, vi står i,” siger Antoniett Vebel Pharao.
Hver gang er der programsat tre historier, som de fremmødte efterfølgende kan snakke om, men deltagerne må også hjertens gerne selv tage ordet og fortælle. Vil man bare gerne lytte, er det også okay, forklarer Antoniett Vebel Pharao:
“Der var en dame til det første arrangement, som beskrev det som en tiltrængt tænkepause. Alt går jo så hurtigt i dag, men her kan man bare lytte og dele og blive lyttet til.”

null

Publiceret 19 May 2016 07:00