Tobias Brønnum Bjerg ved banerne på Aarhus Svømmestadion i midtbyen. Stedet er nærmest den 18-årige AGF-svømmers andet hjem, hvor der er blevet lagt utallige træningstimer i løbet af de seneste elleve år.

Tobias Brønnum Bjerg ved banerne på Aarhus Svømmestadion i midtbyen. Stedet er nærmest den 18-årige AGF-svømmers andet hjem, hvor der er blevet lagt utallige træningstimer i løbet af de seneste elleve år.

Danmarks største svømmetalent er fra sydbyen

18-årige Tobias Brønnum Bjerg fra Mårslet bruger 21 timer om ugen på svømning. VM- og OL-deltagelse er de store mål

Af
Af Kim Skovrup Andersen

Hvor mange bliver fejret med fest, musik og muligvis en bette brandert, når de runder de magiske 18 år, måtte Tobias Brønnum Bjerg holde sin første fødseldag som myndig i Barcelona på en træningslejr med landsholdet i april. Uden sin familie. Det er prisen, der må og skal betales, hvis man vil være med helt fremme i svømme-eliten.
AGF-svømmeren, der er bosat i Mårslet, bruger mere tid i klorvand end de fleste i jagten på at blive en af de bedste.
“Jeg træner 21 timer om ugen. Svømningen fylder det meste, og jeg går glip af en masse familiefester og klassefester. Men omvendt giver sporten mig enormt meget. Jeg elsker at rejse og møder en masse andre talentfulde mennesker, når jeg er til stævner. Det er enormt inspirerende, og jeg vil ikke bytte det ud for noget,” fastslår Tobias Brønnum Bjerg på Aarhus Svømmestadion, hvor Lokalavisen møder den talentfulde svømmer på 186 centimeter.
Den højde er noget nær perfekt for svømmeren, der lige mangler at tage noget muskelmasse på for at få de helt optimale mål.
“Jeg vejer en 76-77 kilo nu, og den optimale vægt ligger på 78-79 kilo, så jeg skal bare bygge på,” siger han.
Vægtforøgelsen skal ske gennem styrketræning og kostvejleder, som Tobias gennem Team Danmark har været tilknyttet siden februar. Hun har udover at få ham til at fokusere på den helt rigtige kost også lært AGF-svømmeren at spise flere gange om dagen og på andre tidspunkter end normalt. Det har blandt andet haft en god indflydelse på immunforsvaret:
“Tidligere døjede jeg ofte med halsbetændelse, og jeg har ikke fået nok at spise i forhold til min træning, så det er gået ud over mit immunforsvar,” siger Tobias Brønnum Bjerg, der har dyrket konkurrencesvømning fra syv års-alderen og fået sportsgrenen ind med modermælken med forældre, som begge har vundet DM-titler.
Træneren Bjørn Sørensen har kaldt Tobias for et ekstraordinært talent med en stor mental styrke.
“Jeg er nok en rigtig 'race horse'. Når det gælder til konkurrencer, er jeg god og fokuseret. Jeg tror, det er medfødt. Det mentale er ikke noget, jeg har trænet, og så kan det også have noget at sige, at jeg er en dårlig taber,” siger han med et smil.
Og det er gået så godt, at Aarhus Syd-svømmeren er kåret som årets talent til Dansk Svømme Award 2016 i april. Blandt andet på baggrund af at have sat dansk rekord i 50 meter brystsvømning for seniorer.
“Det er noget, som giver næring til OL-drømmen i 2020 i Tokyo.
“Det ville være det største for mig at komme med til OL,” siger det 18-årige svømmetalent.
Men inden da er det store mål at komme til tops ved junior-EM i Ungarn til juli. Mesterskabet bliver det sidste som juniorsvømmer, inden han skal kæmpe med de store drenge.
Her er der et delmål, som gerne skulle opfyldes.
“Jeg håber at kvalificere mig til VM på kortbane i Canada om et halvt år.”


Månedens sportstalent

Lokalavisen Aarhus sætter i en ny serie fokus på de lokale sportstalenter. Hvor meget ofrer de for sportens skyld, og hvad giver det dem retur?
Kender du et dedikeret sportstalent, så tip os på redaktion.aarhus@lokalvisen.dk

Publiceret 08 May 2016 12:00