Lærernes sygedage varierer kraftigt på de aarhusianske folkeskoler. Modelfoto

Lærernes sygedage varierer kraftigt på de aarhusianske folkeskoler. Modelfoto

Lærernes fravær:

Store forskelle på Aarhus-skolerne

Syv eller 36 sygedage på et år. Nye tal viser store udsving i lærernes gennemsnitlige sygefravær på de aarhusianske folkeskoler

Af
Louise Nyvang Burmeister

Går man på Skjoldhøjskolen, er læreren væk i gennemsnit 36 dage om året, går man på Holme Skole, er læreren fraværende godt syv dage.
Nye tal fra Aarhus Kommune viser store forskelle i lærernes fravær på folkeskolerne.
Tallene er rådmand for Børn og Unge Bünyamin Simsek (V) absolut ikke tilfreds med.
"Det er for højt og det skal længere ned," siger han.
Rådmanden har gennem en periode haft særlig fokus på sygefraværet og har endda før sommerferien afholdt rådmandsmøder (interne magistratsmøder, hvor rådmanden bliver orienteret om tingenes tilstand) på skoler, der havde særligt stort sygefravær blandt lærerne.
"Der tegnede sig et mønster blandt de skoler. De havde alle for nyligt skiftet ledere. Og som jeg ser det, så havde de tidligere ledere ikke i høj nok grad taget hånd om problemet med sygefravær," siger rådmanden, der fortæller, at det især er det lange sygefravær - det vil sige over 14 dage - som er et stort problem på nogle skoler.
"Vi skal langt tidligere have afgjort om, der er udsigt til, at vedkommende vender tilbage i jobbet eller ej. Vi kan ikke have medarbejdere, der er sygemeldt i 12, 15, 20 måneder, uden at den afklaring finder sted," siger Bünyamin Simsek.
Hvis der er tale om alvorlig sygdom, så skal kommunen dog være en rummelig arbejdsplads, fastslår han.
"Man kan blive ramt af en alvorlig sygdom, og der skal vi være rummelige, men vi skal væsentligt tidligere vurdere, hvad det er for et forløb, vi står overfor," siger han.

Svære beslutninger

Det er en ledelsesbeslutning, som kan være svær at træffe.
"Det kræver mod og vilje at tage sådanne beslutninger, men jeg er tryg ved, at de nuværende ledere tager hånd om det," siger rådmanden.
Formand for Århus Lærerforening Jesper Skorstengaard ser anderledes på det høje sygefravær på nogle skoler.
"Man kan altid skyde skylden på lederne. Jeg synes nu, at der er fokus på det. Og det er ikke min opfattelse, at lærerne ikke får en afklarende samtale forholdsvist hurtigt i forløbet," siger Jesper Skorstengaard.
Lærernes formand tror i stedet, det handler om arbejdspres.
"Før folkeskolereformen underviste lærerne omkring 650 timer om året. I dag underviser man nogle steder helt op til 800 timer. Det er en ret væsentlig forøgelse," siger Jesper Skorstengaard.
Han mener blandt andet, at det er antallet af undervisningstimer, som man skal kigge på, hvis man vil nedbringe sygefraværet.
"Jeg tror, man skal kigge på arbejdsmiljøet og den tillid, der er mellem medarbejder og leder. Og så hvilken arbejdsbelastning, der er. Hvor mange timer lader de enkelte skoler deres lærere undervise? Det er også et spørgsmål om økonomi, fordi folkeskolereformen blandt andet er finansieret ved at lærerne skal undervise mere. Men hvor meget de underviser, og hvilke konsekvenser det har, er noget, vi interesserer os meget for, og noget vi følger tæt," siger formanden.

Publiceret 01 December 2015 09:00