Kay og Gerda i en afslappet stund før dagens prøver. Foto: Ina Bjerregaard

Kay og Gerda i en afslappet stund før dagens prøver. Foto: Ina Bjerregaard

Om H. C. Andersens "Snedronningen:

“Kærligheden kan sejre over alt”

Fredag den 13. er der premiere på "Snedronningen", mød to af skuespillerne fra forestillingen, der er en af de hurtigst solgte nogensinde på Aarhus Teater

Af
Ina Bjerregaard

Fredag den 13. november er der premiere på "Snedronningen" på Aarhus teater. Lokalavisen har mødt Kay og Gerda, alias Nicklas Søderberg Lundstrøm og Lise Kofoed, til en snak om permierenerver, ritualer og sikkerhed på scenen.

Hvad glæder I jer mest til ved premieren?

"Jeg glæder mig mest til at få børn i salen," siger Lise.
Hertil sprutter Nicklas af grin og siger:
"Det lyder bare lidt sjovt; at få børn i salen," siger Nicklas med glimt i øjet.
"Nå, jamen så at spille stykket for børn og se, hvordan de reagerer på det," siger Lise og fortsætter:
"Om stykket fanger dem og få deres reaktioner, for børn er det fedeste publikum, der er kontant tilbagemelding uden filter. Og hvis de keder sig, skal vi nok få det at vide," siger Lise.
"Også bare at få respons fra publikum, både børn og voksne, så vi kan se om folk bliver påvirkede af stykket og får en oplevelse ud af det," siger Nicklas.

Billede fra forestillingen. Foto: Rasmus Baaner

Billede fra forestillingen. Foto: Rasmus Baaner

Hvordan forbereder I jer inden premieren?

"Jeg har ingen ritualer," siger Lise.
"Men jeg skal samle en masse god energi og spise noget godt. Derudover er det er vigtigt for mig, at jeg er tidligt på teatret, så jeg ikke skal stresse. Og så skal jeg nå at se mine medspillere i øjnene, inden vi går på, så man ved, hvor man har hinanden," siger Lise.
"Jeg løber nok en tur og går stykket igennem en masse gange. Og så skal jeg være i nærheden af Lise, og på samme måde også se de andre skuespillere i øjnene, for skuespil er jo en holdsport, hvor publikum vil kunne mærke, hvis vi ikke hænger ordnetlig sammen," siger Nicklas, der desuden har en magisk sætning.
"Den er fra min mor, men den virker kun, hvis jeg siger den i mit hoved, så den vil jeg ikke sige højt," siger Nicklas.

Snedronningen i al sin magt. Foto: Rasmus Baaner

Snedronningen i al sin magt. Foto: Rasmus Baaner

Hvordan kommer I ind i en karakter, og hvordan arbejder I?

"Det er meget individuelt, jeg kan godt lide at gå ned i teksten og tale om situationerne samt hvad, der er på spil," siger Lise.
"Jeg bruger meget folk omkring mig, min brødre og fætre og selvfølgelig også Lise," siger Nicklas

Den største udfordring undervejs?

“Vi har haft det rigtig rart på teatret, det betyder meget. Men det er altid udfordrende at ramme den bedste udgave af en historie, for man kan blive ved med at nørkle og skrue på diverse knapper," siger Lise.
"Det tekniske har denne gang også været en ordenlig omgang, for i denne forestilling er der en enorm scenografi og flere sikkerhedsforanstaltninger. Vi er højt oppe i luften med store låger, der skal åbne, liner, der skal hægtes af og på, og det har vi brugt lang tid på at vænne os til," siger Nicklas og tilføjer:
"Det er også det, der gør det så eventyrligt at se på. Og så er udfordrende ikke lig dårligt, siger Nicklas.

Hvad har været det værste under prøverne?

"Ventetid, og det er der meget af," er både Lise og Nicklas enige om.
"Der skal man lære at finde tålmodigheden frem og sige til sig selv, at der jo bliver arbejdet på noget andet, mens man venter. Og så er det varmt. For vi står jo pakket ind i uldtøj, så efter seks timer i kostumet, så dufter man ikke længere så godt," griner de.
Hvorfor skal folk se stykket?
"Det er magi og eventyr og en fantastisk god histore om, at man kommer længst i verden med mod og hjertevarme," siger Lise.
"Ja, kærligheden kan sejre over alt," slutter Nicklas.


Snedronningen
Af H. C. Andersen
Spiller på Aarhus Teater fra den 13. november til 20. december

Sjove fakta
Snedronningen blev opført senest på Aarhus Teater i 1976/77 – samt i 1952/53.
Snedronningen på Aarhus Teater er den familieforestilling sammen med Emil fra Lønneberg, der har solgt flest billetter i forsalg (23.500).
H.C. Andersen besøgte Aarhus Teater i Kannikegade 17. juni 1853, hvor der blev spillet scener fra ”Røverborgen”, Mozarts ”Don Juan” og ”Brylluppet ved Comosøen”.

Om Kay og Gerda og Snedronningen:
Lise Koefoed er uddannet fra Statens Teaterskole i 2011.
Nicklas Søderberg Lundstrøm blev uddannet på Skuespillerskolen i Odense i 2014.
Snedronnningen er skrevet af H.C. Andersen. Eventyret kan beskrives som en slags dannelseshistorie, to småbørns - ikke søskende - harmoniske lille verden går i stykker, da Kay rammes i hjerte og øje af splinter fra troldens spejl, Gerda drager ud for at søge og overvinder mange farer, for til sidst at overvinde den største fare, nemlig kulden i Kays hjerte, med sin kærlighed.

Publiceret 13 November 2015 17:00