På under ti år er Torben Bohnhardt gået fra en tilværelse på kanten af samfundet til i dag at være en påskønnet ildsjæl.

På under ti år er Torben Bohnhardt gået fra en tilværelse på kanten af samfundet til i dag at være en påskønnet ildsjæl.

Aarhus Takker:

HeadON blev Torbens egen redning

Vi bringer her det tredje portræt af de nominerede til ’Aarhus Takker’-prisen. Mød Torben Bohnhardt og HeadON

Af
Jannik Schiermer Poulsen

Det er en stolt Torben Bohnhardt, som viser fremskridtet med renoveringen af Huset HeadON i syd-byen frem.

Han har også meget at være stolt af. Hjertebarnet HeadON, der er et exit-program for rocker- og bandemiljøet, oplever stor medgang.

Samarbejdspartnere, sponsorer, priser og rosende omtaler strømmer til HeadON.

“At være nomineret til Aarhus Takker er jo en kæmpe anerkendelse,” siger Torben Bohnhardt glad og tilføjer:

“Udover skulderklappet betyder det jo også, at vi får noget opmærksomhed, og det er enormt vigtigt for et projekt som vores.”

Personligt har eks-rockeren også haft vind i sejlene.

For ni år siden blev Torben Bohnhardt løsladt fra fængsel, og lige derefter trådte han ud af rockermiljøet.

Torben havde PTSD, da han blev løsladt og følte ikke, at han havde nogen steder at henvende sig.
Det blev startskuddet til HeadON, og Torben tog en terapeutuddannelse, og efterhånden begyndte projektet at tage form.

I 2013 var fundamentet støbt og projektet søsat- siden er det godt støt fremad.

“HeadON har givet mig glæden tilbage tilbage i livet og har gjort mig til en bedre far for min datter. Jeg er stolt af det, jeg har udrettet, og jeg er stolt over at være blevet talerør for en helt særlig gruppe mennesker,” fortæller Torben Bohnhardt, mens han viser huset frem.
Vi er nået til køkken og spisestue, hvor der fremover bliver fællesspisning for de unge.

Gode rammer fremover

Huset HeadON, som skal rumme rådgivere, behandlere og terapeuter samt være samlings- og fristed for de unge, åbner sig også ud mod det omgivende samfund.

Rotary får et mødelokale i huset, krigsveteraner er velkomne, ligesom at Torben Bohnhardt inviterer andre foreninger med godtgørende formål til at bruge faciliteterne.

“Rotary har hjulpet HeadON fra starten af, og det giver enormt god mening at få dem ind i huset. Det er jo virksomhedsledere, som får deres gang blandt os, og så er det jo oplagt, at de og drengene kan se hinanden an,” forklarer Torben Bohnhardt og fortsætter:

“I det hele taget kunne jeg intet uden det store netværk, som hele tider byder ind og hjælper mig med projektet. Hvis jeg skal løfte opgaven, skal jeg have fundamentet (netværket, red.) i orden. Folk skal jo heller ikke tro, at jeg bare er en skaldet, tatoveret rocker, som bare stikker pengene i lommen.”

Store planer for fremtiden

Torben Bohnhardts ambitioner rækker længere end de nye lokaler i Aarhus syd.

Flere støttepersoner med faglig ballast, samarbejde med lignende programmer andre steder i landet - så man nemmere kan relokalisere unge med behov for det, bopladser - så de unge ikke skal direkte tilbage i deres gamle miljø efter afsoning, forebyggende arbejde i skolerne og meget mere.

“Og så drømmer jeg om at vise, at vi sammen med erhvervslivet kan løfte opgaven og få de unge på ret køl,” tilføjer Torben Bohnhardt.

Måske ligger der også et ganske særligt projekt og venter i fremtiden.

“Vi har et racerhold på tegnebrættet, for det er en fantastisk teambuilding-øvelse. Kørere og servicefolk skal arbejde sammen som en maskine, og sponsorer udefra kan også blive en del af holdet,” forklarer Torben Bohnhardt og fortsætter:

“Så får de også trænet deres vindermentalitet. De unge siger jo farvel til alt, når de forlader det kriminelle miljø. Især deres identitet, så det er vigtigt, at vi får skabt dem en ny.”

Torben Bohnhardt vil lade det være op til drengene, hvad en eventuelt præmiesum fra 'Aarhus Takker'-prisen skal bruges på.

“De må stemme om, om vi skal ud og lave en aktivitet, eller om der skal købes noget ind til huset,” siger den Aarhus Takker-nominerede ildsjæl og tager afsked med Lokalavisen.

Publiceret 05 November 2015 12:00