Tidscoach Trine Koldings egen familie har lagt små aktivitetsfrie oaser ind i skemaet. Foto: Hanne Hvattum

Tidscoach Trine Koldings egen familie har lagt små aktivitetsfrie oaser ind i skemaet. Foto: Hanne Hvattum

Tidscoach:

Sådan får du mere overskud i hverdagen

Tidscoach Trine Kolding giver her tips til, hvordan du får den travle hverdag til at glide lige lidt nemmere

Af
Christina Johansen

Christina S. Johansen

Hun er mor til tvillinger, tidscoach gennem 15 år og står blandt andet bag de to bøger 'Førstehjælp til travle børnefamilier' og 'Overskud i familien - 149 konkrete tips til mere familietid i hverdagen'.
Hun er derfor helt inde i, hvordan man kan få hverdagen til at hænge bedre sammen.
“Først må man sætte sig ned hele familien og tage stilling til, hvad det er vi vil i vores familie? Hvor travlt vil vi have? Hvad savner vi tid til i hverdagen? Hvad vil vi gerne af med? Hvor meget tid er det, vi savner? Husk at tage børnene med ind i det. Leg detektiver med ungerne: Nu skal vi på jagt efter en time sammen,” siger hun.
Hun anbefaler, at man lægger et tidsbudget og noterer, hvad familien gerne vil bruge tid på og efterfølgende, hvad man så faktisk brugte tiden på.
Derved kan man få lagt loft over aktivitetsniveauet og eventuelt få lagt små aktivitetsfrie oaser ind, hvilket Trine Koldings egen familie benytter sig af.
”Vi har tidspunkter, hvor vi har forbudt os selv at lægge planer, og vi glæder os alle sammen helt vildt, til at vi intet skal,” siger Trine Kolding, som selv oplevede den travle hverdag i fuldt flor, da hun i 2005 blev mor til sine tvillinger, som begge er født med særlige behov.
Familien måtte indse, at den ikke kan have et fuldt program og masser af aktiviteter på samme måde, som mange andre børnefamilier har. Og den erkendelse lettede:
“Lige så stort det var at acceptere, at vi ikke kunne holde til det, lige så befriende var det at mærke den ro, som beslutningen gav,” fortæller hun. Og det er netop alt det gode, som man får ud af sine ændringer, man skal holde fokus på.
"Vi mennesker er jo indrettet sådan, at vi kun er interesserede i ændringer, hvis vi kan se, at det giver os noget - what's in it for me? Så frem for at fokusere på, hvad man går glip af ved at sætte grænser, så bør man i stedet tænke på, hvad guleroden er i det," siger Trine Kolding, som understreger, at det er vigtigt, man ikke blot bruger tidsbudgettet til at optimere hverdagen endnu mere, for så er man tilbage ved udgangspunktet.

De helt konkrete tips

Lokalavisen har fået lov at plukke i de mange tips i Trine Koldings seneste bog 'Overskud i familien - 149 konkrete tips til mere familietid i hverdagen'. Her får du et bredt udpluk i forskellige genrer.


  • Sæt familiens tilbagevendende opgaver i system ved at skrive dem ned. Lav et ugeskema, indgå klare aftaler om, hvem, som gør hvad og hold en fælles kalender.
  • Indret indkøbslisten efter turen rundt i supermarkedet. Hvis frugt og grønt er det første område, du møder på din vej, skal denne kategori stå øverst på listen. Herefter næste varekategori.
  • Find ud af, hvornår der bliver fyldt varer op i dit supermarked, og hvornår der er færrest mennesker.
  • Frys hakket kød eller kødsauce ned i store fryseposer og tryk kødet fladt, så hele posens areal bruges. Nu tager optøningen kun en halv til en hel time. Det er især praktisk, hvis du glemmer at tage kød op om morgenen.
  • Børnene skal hjælpe til i hjemmet - brug piktogrammer til at hjælpe dem på vej.
  • Få styr på morgenerne med tjeklister med piktogrammer, så børnene ved, hvad de skal.
  • Køb kasser eller hylder, så vasketøjet kan smides direkte i den rette dynge - sort i sort, hvidt i hvidt, håndklæder til håndklæder og så videre.
  • Put børnenes legetøj i store kasser - lad dem have et mindre antal kasser på værelset, mens resten af kasserne stilles i kælderen. Så kan ungerne bytte kasserne ud en gang i mellem.

Tidscoach Trine Koldings egen familie har lagt små aktivitetsfrie oaser ind i skemaet. Foto: Thomas Brolyng Steen

Tidscoach Trine Koldings egen familie har lagt små aktivitetsfrie oaser ind i skemaet. Foto: Thomas Brolyng Steen

Publiceret 02 November 2015 16:00