Fra venstre: Kristian Würtz, Mary Clear, Fred Clear samt lokal beboerrepræsentant

Fra venstre: Kristian Würtz, Mary Clear, Fred Clear samt lokal beboerrepræsentant

Spiselige oaser i byen fik besøg fra England

Blandt andet var man på Fredens Torv, hvor beboerne nu kan få penge til hjælp til at indkøbe planter. Hvis beboerne selv passer dem, lover kommunen

Af
Ina Bjerregaard

Hvis du har kørt ad Skanderbogvej ind mod Aarhus, så har du måske bemærket, at der i midterrabatten vokser valmuer og andre fine blomster fremfor blot græs. Små oaser af fin natur. Andre steder i byen, blandt andet Marselisborgs hospitalshaver og Ø-Haverne, er spiselige, grønne oaser og flere af dem fik mandag besøg fra England af organisationen “Incredible Edible” (utrolig spiselig, red.) samt folk fra kommunen.

Stor begejstring

Incredible Edible er et urbant haveprojekt, der har spredt sig i hele England og andre steder i verden. Stifteren, Mary Clear, var kommet fra byen Todmorden og fik følgeskab rundt i Aarhus af Andrea Fredriksen, Nordea Fonden, Pernille Villesen, Smag på Aarhus, Katja Jønsson, Food Maker, samt Kristian Würtz, Aarhus Kommune. Stifteren af den engelske organisation var meget begejstret for de mange oaser i byen, men mente også, at der var plads til flere.
”Forandringen kommer ikke som store synlige bølger i morgen. Det kommer til at tage mange år, før vi har en kultur, der kan omfavne det spiselige element i byen, men forandringen kommer,” sagde Mary Clear.
På spørgsmålet om, hvorfor man skal have spiselige oaser i en storby, var svaret:

Et af stoppestederne ved besøget fra England

Et af stoppestederne ved besøget fra England

Gensidig glæde

”Det er den store oplevelse i det lille, basale arbejde med plukning, pasning og høst, der giver det gode liv. Det kan ikke måles eller vejes,” sagde Mary Clear.
En del af besøget var også ment som videndeling om, hvordan bymiljø kan udnyttes til at skabe haver til glæde for byboerne. På turen blev diverse projekter diskuteret. Man besøgte også Fredens Torv, hvor Mary Clear spurgte, hvorfor der ikke var plantet noget spiseligt på et stål-espalier.
”Har folk sagt nej?” lød det fra den udenlandske gæst, hvortil Pernille Villesen måtte svare, at man aldrig havde mødt nogen, der havde takket nej, men at man ikke kunne spørge alle.

Hjælp til bønner

”Hvor spørger de så ikke hinanden?” replicerede Mary Clear og forklarede, at der nemt kunne gro bønner eller humle på espalieet.
Så en opfordring fra Smag på Aarhus og kommunen til beboerne omkring Fredens Torv:
“Spørg hinanden, om I har lyst til at have humle eller bønner til at gro op ad det 10 meter høje espalier, og hvis I har, og selv vil passe det, så vil vi meget gerne være med til at betale,” sagde Pernille Villesen fra Smag på Aarhus.
Desuden blev Æblelunden aflagt en visit. Her er der også tale om et stykke ubenyttet jord, der nu er blevet forvandlet til et stykke frodigt jord med sprudlende æbletræer til glæde for byboerne.
Food Maker, Smag på Aarhus og Incredible Edible bygger på de samme grundtanker omkring frivillighed, nemlig fællesskab, ansvar og co-creation, Rådmand Kristian Würtz var med i form af sit arbejde i Teknik og Miljø som arbejder for, at borgere nemmere kan få direkte indflydelse på byens udformning gennem ansvar og fællesskab.

Publiceret 01 November 2015 12:00