Debat:

Socialdemokraterne tager landmændene som gidsel

Gert Bjerregaard, Politisk ordfører for Venstre, medlem af Aarhus Byråd

Debatten om rent drikkevand i Aarhus Syd har fået det røde flertal og særligt Steen B. Andersen (S) til at fare op ad byrådsstolen.
Lad mig slå det fast en gang for alle. Venstre ønsker rent drikkevand og beskyttelse af vores drikkevandsboringer i Aarhus Kommune. Fra kommunens side har man forsøgt at indgå såkaldte frivillige aftaler med de berørte landmænd om sprøjtning af marker tæt på vandboringer, men uden held. Det skyldes ikke mindst, at de frivillige aftaler ikke bliver lavet igennem ordentlig dialog, men med trusler og ultimatummer. Derfor overvejer landmændene nu at lægge sag an mod kommunen.
I den sammenhæng er det uheldigt, at Steen B. Andersen i et debatindlæg i Lokalavisen 14/10 lægger al skylden over på landmændene og mener, at de tager vores fælles drikkevand som gidsel. Den holdning er bestemt ikke noget, der rimer på samarbejde, forståelse eller indsigt.
Venstre er tilhænger af frivillige aftaler med landmændene, og vi ser gerne, at vi beskytter vores vandboringer. Men vi kan og vil aldrig støtte, at man tromler de landmænd, der ikke vil underskrive den frivillige aftale, som kommunen har udformet.
Hensyn til landmændenes livsværk
Vi skal værne om vores miljø og drikkevand, og det skal ske gennem en konstruktiv og ligeværdig dialog. De landmænd, som Steen B. Andersen nu klandrer, har brugt mange år, i nogle tilfælde generationer, på at bygge et livsværk op til gavn for vores samfund, og derfor fortjener de ikke en så uværdig og nedlandende tilgang, som Steen B. Andersen og Socialdemokraterne ligger for dagen.
De økonomiske kompensationer, Aarhus Kommune tilbyder landmændene er langt under niveau. Det ved Steen B. Andersen godt. Og selvom det kan give mening for nogle små landbrug, er det langt fra alle landmænd, der kan overleve med den kompensationen, som kommunen lægger op til
Derfor har jeg kun hovedrysten til overs for Steen B. Andersens udmelding. For det er ikke landmændene, der tager drikkevandet som gidsel. Men det er det røde flertal i byrådet, der tager landmændene som gidsel i en sag, hvor Socialdemokraterne i stedet for at erklære krig bør gå i dialog med landmændene.

Publiceret 30 October 2015 13:00