Det var Ferdinand Sallings ungdomsdrøm, som blev realiseret, da den første etape af stormagasinet Salling blev indviet i 1948, og i de følgende år blev nye afsnit føjet til.
Forinden havde købmanden, som så mange andre, startet i det små med en manufakturforretning i Søndergade 34 i Aarhus i september 1906. Forretningen fik samme navn som indehaveren: 'Ferdinand Salling', og det blev startskuddet til den koncern, som eksisterer i dag. Ni år senere - i 1915 - udvidede Ferdinand Salling sin forretning, da han købte en ejendom i Søndergade 27 og flyttede i større lokaler. I årene herefter opkøbte han flere ejendomme for netop at kunne opfylde drømmen og ambitioner om et stormagasin i Aarhus.
“Salling var ikke byens første stormagasin, men det dygtigste. Især til at vokse. Det bevirkede, at der senere blev dannet et helt nyt forretningskoncept i Guldsmedgade med landets første Føtex i 1960 med salg af fødevarer og tekstil,” fortæller Søren Bitsch Christensen, Stadsarkivar i Aarhus Kommune.
Det var sønnen Herman Salling, der efter faderens død i 1953, stod for udvidelse af forretningsimperiet, som siden hen blev en vigtig del af Dansk Supermarked. Derudover videreførte han faderens livsværk - Stormagasinet Salling - med udvidelser i 1954 og 1967. Den seneste udvidelse er i 2005 - et år før Herman Sallings død - hvor stormagasinet blev udvidet med 8.000 m2.
“Det hele er grundlagt på dyder som godt købmandskab og kundeservice, og Salling er særlig kendt for at være rigtig god til at give kunder, hvad de vil ha'. Så har Salling også evnen til at have fuldstændig styr på indkøb og have overblik over sit varelager med en høj omsætningshastighed. Altså hvor varer ikke ligger på lager for længe. Salling får ofte det optimale ud af et udsalg, hvor hele lageret bliver ryddet og man holder 'rivegilde',” fastslår Stadsarkivaren, der er i fuld gang med at udarbejde en hjemmeside, som vil fortælle historien om Sallings vej fra lokal udsalgsvareforretning til international koncern ved hjælp af Herman Sallings private arkiver og Salling Stormagasins ældste dokumenter og en række billeder samt kataloger.
En særlig Salling-ånd
Spørger man tidligere ansatte i Salling var det noget ganske særligt at arbejde i stormagasinet i Søndergade. Lokalavisen satte fire tidligere medarbejdere i stævne i bistroen på fjerde sal for at snakke om den specielle Salling-ånd, der hersker i huset.
“Salling er jo blevet ens andet hjem. Som dekorationschef gik jeg her tit om aftenen, så det er blevet til rigtig mange timer i det her hus,“ fortæller 76-årige Per Horn-Jeppesen, kaldt 'Jeppe', der gik i lære hos Salling som 15-årig og arbejdede der i de efterfølgende - med hans egen ord - spændende 54 år.
Sammen med den tidligere køkkenchef, Breman Bruhn med 43 års Salling-ansættelse, kommer han stadig i bistroen i Salling hver fredag for at holde kaffemøde med Herman Sallings enke, Karin Salling.
“Her vender vi alt løst og fast. Det er en god tradition. Hun er en fantastisk kvinde,” siger Breman Bruhn.
Står i gæld til Herr Salling
Den tidligere kok havde også et varmt forhold til Herman Salling:
“Hr. Salling kom rundt i alle husets kroge og vidste alt, hvad der foregik. Da jeg fik en blodprop i 1997, sørgede han for, at jeg kom hurtigt til på hospitalet og bagefter fik eksperthjælp af en professor, der vidste alt om kolesterol. Så jeg er hr. Salling evigt taknemmelig og føler, at jeg står i gæld til ham,” siger Bruhn.
66-årige Anette Oppermann har efter 43 års ansættelse ikke helt sluppet stormagasinet på Søndergade. Hun er der stadig 12 timer om ugen.
”Det er bare en fantastisk arbejdsplads. Jeg kom som ung pige fra Brønderslev og fik hurtig en omgangskreds gennem Salling, hvor jeg synes, der altid har været et godt kammeratskab og fællesskab. Det er som en stor familie med mange jubilarer,” siger hun.
I det hele taget vælter minderne frem, når man sidder med så mange års arbejdskraft.
Historier om den legendariske elevatorfører Carl Kildahl, der var definitionen på hjælpsomhed. Om det at være 'Des' med kunder og kolleger, om pianisten i restauranten samt om de store juleudstillinger, modeshows, bryllupsfester og konfirmationer og mange mange flere.
Linda Raentoft på 65 år er netop gået på pension efter 50 år i Sallings børneafdeling.
“Det er svært at slippe Salling. Man har bare huset her i hovedet, men man vil jo også gerne følge med, når det har fyldt så meget af ens liv,” siger hun.
En tilværelse, som nysgerrige kan få et større indblik i, når Stadsarkivet fra midten af oktober går i luften med Salling-arkivet, hvor en hjemmeside med et væld af gamle fotos, kundehistorier og medarbejderhistorier vil give stormagasinets historie nyt digitalt liv.
“Historien om Salling har stor betydning for Aarhus og stor plads i byens historie som samlingspunkt og tilløbsstykke til de store juleudstillinger, Det er både en god og vigtig erhvervshistorie, som skal fortælles,” siger Søren Bitsch Christensen.