Annbritt Jørgensen og Steffen Sand mødte hinanden gennem ’Forenede Fødevarerdepoter’ i 2014 og er initiativtagere til Skraldcaféen, der siden juli måned har gået sin sejrsgang i Aarhus.

Annbritt Jørgensen og Steffen Sand mødte hinanden gennem ’Forenede Fødevarerdepoter’ i 2014 og er initiativtagere til Skraldcaféen, der siden juli måned har gået sin sejrsgang i Aarhus.

Skraldecaféen:

Når mad får en social funktion

Vi bringer her det første af fem portrætter af de nominerede til Aarhus Takker’- prisen. Mød parret bag Skraldecaféen

Af
Kim Andersen

Kim S. Andersen

"Vi bruger langt flere penge på benzin end mad. Det vil vi hellere, for der er folk, der har brug for vores hjælp, og den vil vi gerne ud med.”
33-årige Annbritt Jørgensen har, på trods af at hun er på kontanthjælp, overskud til at hjælpe andre. Det gør hun gennem Skraldecaféen sammen med sin jævnaldrende kæreste Steffen Sand.
Parret, der i dag bor sammen i Løgten, mødte hinanden gennem 'Forenede Fødevaredepoter', som er et netværk for såkaldte skraldere. Det vil sige, at de sammen med andre frivillige samler overskudsmad fra især dagligvarebutikker.
Men skraldecaféen er mere end det.
“Skraldecaféen er et forsøg på at tage 'Forenede Fødevaredepoter' til det næste niveau. Vi vil skabe en café for mennesker, der ikke har råd til at gå ud og spise. Eller blot er sultne,” siger Annbritt Jørgensen, der er definitionen på en hverdagsaktivist. Altså, en der prøver at skabe løsninger på problemer, som man oplever i sin hverdag.
“Maden er værktøjet til at få skabt fællesskaber. Det, der sker, når man mister sit arbejde, er, at man mister en tredjedel af sin tid til at socialisere sig med andre. Så bliver man mere alene og synker ind i sin egen verden,” fastslår Steffen Sand.

Niende arrangement

Lokalavisen møder parret på Reuse-stationen ved Godsbanen i et mobilt køkken under en pavillon, hvor en snes mennesker fra forskellige sociale klasser lige fra den hjemløse til børnefamilien, der tilbereder mad på en oktober-eftermiddag.
Bemærkningen “det er gratis, du ta'r bare” bliver sagt utallige gange under interviewet, som foregår til Skraldecaféens niende arrangement siden sommerferien. Og der er flere, der er forbløffede over, at de kan få gratis mad.
Det aktive medborgerskab med Skraldecaféen så dagens lys i juli måned i Mølleparken, og her mødte der 150 mennesker op.
“Det var stort og gav en wauw-følelse. Vi havde frygtet at stå mutters alene, men der kom hurtigt mange mennesker, og det var et gennembrud,” siger Annbritt Jørgensen.
Siden har Skraldecaféen været rundt i Rådhusparken, Langenæsparken og i området ved Godsbanen med masser af spisende gæster.
Konceptet er på plads, og der er nu tyve faste medlemmer, som er kommet i forskellige arbejdsgrupper.
Det handler om fællesskabet. Om at gøre noget sammen.
“Vi gør det lige så meget for vores egen skyld. Det er ret simpelt. Vi bliver glade af at gøre andre mennesker glade,” fastslår Annbritt Jørgensen.
Hvis Skraldecaféen vinder 'Aarhus Takker'-prisen på 15.000 kroner, er der ingen tvivl om, hvad pengene skal gå til.
“Det, vi står og mangler mest til Skraldecaféen, er lokaler. Vi kan jo ikke stille os ud i Mølleparken i en snestorm. Det vil blive for hårdt og surt. Vi vil gerne holde nogle indendørs arrangementer, så hvis vi vinder prisen, skal pengene gå til husleje til lokaler,” siger initiativtageren til Skraldecaféen.

Caption

Caption

Aarhus Takker-prisen

Rådmand Thomas Medom (SF) og Lokalavisen Aarhus har i fællesskab stiftet 'Aarhus Takker'-prisen, der bliver uddelt på Rådhuset 19. november. Prisen og de 15.000 kroner bliver uddelt til en aarhusiansk ildsjæl, som har vist aktivt medborgerskab.
I de kommende uger vil vi portrættere de fem nominerede, som er:

  • Annbritt Jørgensen og Steffen Sand, Skraldecaféen.
  • Steffen Rasmussen, Fundamentet.
  • Torben C. Bohnhardt, Headon.
  • Fadi Kassem, Kontaktstedet.
  • 'Den Nye Havn', der støtter flygtninge i at lave frivilligt arbejde og skabe sociale relationer danskere og flygtninge imellem. Ib Andersen fra Aarhus Mambo Klub var oprindeligt nomineret, men han er i udlandet, når prisen uddeles 19. november og har derfor ønsket at trække sig. Derfor er det besluttet, at den femte nominerede bliver 'Den Nye Havn', som dommerpanelet også var meget tæt på at indstille i første omgang.

Publiceret 20 October 2015 12:00