Glade givere og modtagere af GF Trafikpris på 100.000 kroner. Blandt andre 2. årgang på Skæring Skole og formand for Teknisk Udvalg Camilla Fabricius (S). Foto: Alex Tran/gftrafiksikker.dk

Glade givere og modtagere af GF Trafikpris på 100.000 kroner. Blandt andre 2. årgang på Skæring Skole og formand for Teknisk Udvalg Camilla Fabricius (S). Foto: Alex Tran/gftrafiksikker.dk

Skæring Skole i front på cykelområdet

Skæring Skole dannede forleden rammen om en national prisoverrækkelse, da Aarhus Cykelby modtog pris

Af
Af Kim Skovrup Andersen

”Jeg må med skam indrømme, at jeg ikke selv er cyklet i dag,” indledte skoleleder Anne Schwarz fra Skæring Skole, da hun onsdag bød eleverne i indskolingen velkommen til en anderledes start på skoledagen. Det dårlige vejr og afstanden fra hjem til skole var årsagen til, at Anne Schwarz selv var faldet for fristelsen til at sætte sig i bilen i stedet.
“I børn er meget sejere end mig. Rigtig mange af jer cykler i skole, og det er ikke mindst takket være det flotte projekt, som vi har været en del af sammen med Aarhus Cykelby,” fortsatte Anne Schwarz.
Aarhus Cykelby har igennem halvandet år arbejdet med skolecyklingsprojektet 'Godmorgen, cykel', som skal få flere børn til at cykle i hverdagen og samtidig gøre dem mere trafiksikre.
Og den målrettede indsats har givet effekt. En stadig større del af børnene i blandt andet Skæring Skole transporterer sig selv til skole. Kun 15 procent af børnene bliver i dag transporteret i bil.
Undervejs er der lavet forsøg med nye undervisningsmodeller, som passer til den nye folkeskolereform. Her er der både tænkt i bevægelse og en udvidet inddragelse af det omkringliggende samfund. Og det er netop denne særlige tilgang, der – med udgangspunkt i glæden ved at cykle – har sikret Aarhus Cykelby den nationale trafikpris fra GF Forsikrings fond.

Skaber lokal stolthed

Formand for GF Aarhus, Else Marie Horn, overrakte selve prisen til Camilla Fabricius (S), der som formand for Teknisk Udvalg modtog GF Trafikpris på vegne af Aarhus Kommune.
Med prisen følger 100.000 kroner, som blandt andet går til at dokumentere effekten af indsatsen og håbet er, at de gode erfaringer fra Skæring kan spredes til andre skoler.
Camilla Fabricius henvendte sig til de medvirkende i projektet og takkede dem direkte for indsatsen. For uden eleverne – og den enorme indsats, som lærerne og Joachim Parbo og Pablo Celis fra Aarhus Cykelby har lagt i projektet – ville det ikke være lykkedes.
“I er simpelthen så seje her på Skæring Skole,” sagde Camilla Fabricius til stor glæde for børnene, der kvitterede med glade tilråb og klapsalver, inden arrangementet gik over i fællessangen og Povl Kjøller-klassikeren 'Jeg er så glad for min cykel'.

Efter prisoverrækkelsen var der kagespisning og uddeling af balloner. Foto: Alex Tran/gftrafiksikker.dk

Efter prisoverrækkelsen var der kagespisning og uddeling af balloner. Foto: Alex Tran/gftrafiksikker.dk

Projekt med perspektiver

Efter prisoverrækkelsen fortsatte cykelfesten for anden årgang, der boltrede sig på de tohjulede på skolens øvebane med bakker, sving og forhindringer. Det hele blev fejret med kage til alle børn.
Aarhus Kommune ser Godmorgen Cykel som et vigtigt projekt med store perspektiver, fordi det arbejder tværgående med så forskellige områder som undervisning, mobilitet og sundhed. Projektets anbefalinger vil derfor indgå fremtidens indsatser til fremme af skolecykling i Aarhus Kommune.

Publiceret 16 October 2015 09:00