Fra forestillingen. Foto: Morten Fauerby

Fra forestillingen. Foto: Morten Fauerby

Nøgen skuespiller på scenen i Danmarkspremiere

Et stykke om bibelsk radikaliseringog hvad, det føre med sig på Teatret Svalegangen

Af
Ina Bjerregaard

tDen 1. oktober var der Danmarkspremiere på Teatret Svalegangens forestilling “Martyrer”. Det er et moderne drama om en ung dreng, der på overfladen virker ensom, men som er på vej ud i noget langt farligere. Bibelstudierne er alt for Benjamin, og langsomt begynder han at udfordre sin mor, lærerne, Darwin og hele det værdisæt, hans skole og omverden er bygget på. Forestillingen spilles i en scenografi, der er en hybrid mellem en skolegård, en kirke og en gymnastiksal. Og hvor publikum også bliver inddraget undervejs. Det har krævet sit af skuespillerne, men også været spændende at prøve. Lokalavisen Aarhus Weekend har talt med tre af dem, nemlig Bjarne Henriksen, Kaja Kamuk samt Daniel Benvensee.
“Det er en gave at spille i sådan en scenografi, jeg er helt på røven over det,” siger Kaja Kamuk, der spiller biologilærer i stykket. Bjarne Henriksen, der spiller skolens rektor, forklarer:
“Du spiller som i en manege, Publikum sidder på begge sider, det skal man lige vænne sig til,” siger Bjarne Henriksen og bliver suppleret af Daniel Benvensee, der fortæller, at man nogen gange inddrager publikum ved at vende sig ud og stille spørgsmål.
“Det er altid sjovt at komme tæt på folk, være én del af noget, som ikke er så traditionelt. Folk sidder næsten fysisk på scenen, og den forreste række er på gulvet. Det giver os nogle helt umiddelbare reaktioner. Vi kan mærke publikum, og de kan mærke os. Så vi glæder os til at fyre den af,” siger Daniel Benvensee, der spiller Benjamin, der pludselig bliver radikaliseret og gemmer sig bag biblen, da han ser en pige i bikini.
Skuespilleren er selv 31 år gammel, men spiller en ung dreng.
“Jeg har før prøvet at spille unge drenge i den alder, og jeg synes, det er spændende, for det er både en fysisk udfordring, men også en psykisk. Og det her er den mest specielle, for denne rolle har været den med den mest markante udvikling gennem stykket.
For hvordan går man fra at være en helt almindelig skoledreng med almindelige strittende problemer, når man ser en pige i bikini til fanatiker?” spørger Daniel Benvensee.
Alle tre skuespillere glæder sig til premieren, selv om glæden også er blandet med bekymring.
“Der er altid en frygt for, at man glemmer sine replikker. Men det gælder om at stole på sig selv. Jeg har mange bibel-citater, hvor jeg argumenterer, dem håber jeg, jeg ikke kløjs i” siger Daniel Benvensee.
Bjarne Henriksen skilter ikke med sine bekymringer, men han forbereder sig grundigt. Især på det han ikke skal.
“Jeg skal ikke løbe en tur, for så har jeg ikke noget energi, når jeg skal spille. Måske jeg en går en tur. Op til skal jeg helst lukke øjnene lidt og spise en lille smule,” siger Bjarne Henriksen. Kaja Kamuk er også i det rolige hjørne før en premiere.
“Jeg vil gerne have det lidt stille, og så vil jeg gerne have kigget mine medspillere i øjnene, så vi ved, hvor vi har hinanden,” siger Kaja Kamuk.
Hvad vil de gerne have, at publikum tager med sig efter forestillingen?
“Stykket er skarpt omkring dilemmaet mellem ateisme, religiøsitet og fanatisme. Vi har en dreng, der træffer en enkelt valg, som så afstedkommer så mange diskussioner. Så jeg håber, folk vil spørge sig selv: Hvor vil min egen grænse gå?” siger Bjarne Henriksen.

Fra forestillingen. Foto: Morten Fauerby

Fra forestillingen. Foto: Morten Fauerby

Fra forestillingen. Foto: Morten Fauerby

Fra forestillingen. Foto: Morten Fauerby

null

Publiceret 03 October 2015 16:00