Foto: Stephen Freiheit

Foto: Stephen Freiheit

Dansk diva fra Stockholm

“Jeg er typen, der render rundt og slukker for musikken derhjemme”

Af
Ina Bjerregaard

Hun er udråbt til en af dansk musiks helt store damer. Lørdag 3. oktober klokken 20 står hun på scenen i Musikhuset. Men hvem er Caroline Henderson?
På en måde har hun altid vidst, at hun skulle være noget. Blive til noget. Da hun var lille, var det enten cirkusprinsesse eller filmstjerne.
"Jeg var ikke kræsen, bare det var noget med pailletter," ler Caroline Henderson. Da hun var omkring 15, vidste hun, at hun ikke kunne leve uden musik.
"Men det var ikke en beslutning som sådan, for jeg har stadig ikke helt besluttet mig, for jeg elsker også at læse og se film, siger Caroline Henderson. Hun beskriver sig selv som et "audio"-menneske, men hun bliver også nemt påvirket af musik.

Må have ro

"Min mand sætter musik på til alting, når han laver mad eller læser, men jeg er sådan en, der render og slukker, for jeg kan godt lide, der er ro. Jeg kan ikke tænke, når der ikke er ro," siger Caroline Henderson. Men hun er musikafhængig alligevel, for hun elsker at stå på scenen, være ét med sit publikum samt at fordybe sig i musikken. Men ikke fordi det en nødvendighed at stå på scenen.
"Det er sekundært, det er trangen til at udtrykke mig musisk, der driver mig. Det at kommunikere fra en scene, et koncertrum eller en kirke, det kan næsten ikke blive større når man på den måde kommunikerer med musik.”
Derfor har hun også en bred smag, som hun udtrykker det, når det kommer til musik.
“Jeg har aldrig fulgt den eller den kunstner slavisk, jeg kan lide meget fra Beethoven til Prince over Mozart til Beoynce.”
Og så havde hun et crush på Michael Jackson som lille, men det er overstået. Sjovt nok kunne hun også lide Bob Dylan som barn, og den fascination er fortsat.

Foto: Thomas Cato

Foto: Thomas Cato

Nørdet smag

"Det er måske lidt nørdet, men på den anden side var jeg også vild med Nina Simone, så jo, jeg HAR altså en bred smag, siger Caroline Henderson, der i sit musiske virke jagter det specielle øjeblik.
"Det er i enkelte split-sekunder, når det hele passer sammen og vibrerer. Så er der en kanal, der åbner. Hvor alt passer sammen, det er helt fantastisk. Og det er nok mange udøvende kunstneres drivkraft," siger Caroline Henderson.
Det er 20 år siden, hendes første soloplade udkom. De år har ikke været omkostningsfrie.
"Selvfølglig kommer der nogle knubs gennem tiden og nederlag, men det er en pris, jeg har været villig til at betale. For det handler om, at du definerer, hvad der er vigtigt for dig, og når jeg har skiftet i musikken, så har det været min kærlighed til den, der har bevirket det. Det har krævet mod, men en stor belønning når det lykkes," siger Caroline Henderson, som altså kan opleves i Musikhuset i Aarhus, hvor hun spiller en eksklusiv koncert, som markering af 20 års jubilæet for hendes suveræne solo debut.
Albummet er udråbt til et af de største danske albums i 90'erne og får nu nyt liv i Musikhusets Store Sal. Publikum kan se frem til at høre hits som Kiss Me Kiss Me og Made In Europe, når divaen træder op på scenen.

Foto: Privat

Foto: Privat

Publiceret 03 October 2015 12:00