Bogens forfatter sammen med den uskyldigt dødsdømte

Bogens forfatter sammen med den uskyldigt dødsdømte

Ny bog:

En kærlig kritik af USA

Aarhusiansk forfatter planlagde en kærlighedserklæring til USA, men endte med en samfundskritisk bog, der gennem eksempler fortæller om amerikanernes hverdag

Af
Af Jens Kaiser

Steffen Hou har skrevet en bog til sin datter. Sophia er sikkert ligeglad, for hun er blot tre år, og der går nok en del år, inden hun værdsætter gaven, som udkommer den 2. oktober. Der er heller ikke meget Postmand Per over Drømmenes Deroute.
Steffen Hou er en usædvanlig mand. Den 40-årige aarhusianske entreprenør, der i 15 år har drevet kommunikationsbureauet Hou Media i København, planlagde egentlig en kærlighedserklæring til stormagten, men endte med at sætte ord på problemer, som plager det amerikanske samfund. Deraf titlen. En række eksperter besegler med konkrete oplysninger og analyser, og Steffen Hou har rejst rundt i USA for at tale med mennesker, hvis liv bekræfter problemerne.
Det handler om alt fra den ulovlig indvandring, grænsekontrol og menneskesmuglere, racisme, ulighed, hjemløshed og manglende uddannelse til krigene, de skadede soldater, banderne og selvtægt, overfloden af våben samt et ikke altid retfærdigt justitsvæsen.
Steffen Hou har, siden han som gymnasielev gennemrejste USA i en sommerferie, været fascineret af landet.
Hans bog er en barsk omgang, og der optræder personer, som efter lidt sygdom havnede på gaden. De oplevede aldrig den amerikanske drøm, kun mareridtet. Det var ellers slet ikke dem, Steffen Hou tænkte på, da han indledte sit projekt.

Et banalt spørgsmål

”Jeg har altid været fascineret af, hvordan folk fra alverdens religioner og racer kunne leve sammen og stadig være så committed på det amerikanske flag. Derfor besluttede jeg at undersøge, hvad det er, der binder de 320 millioner amerikanere sammen og skrive en positiv bog om, hvad amerikanerne kan, og som vi ikke altid magter i dele af Europa, om end vi er meget fair mennesker i Danmark.
Jeg stillede det banale spørgsmål: Hvad er det, der sammentømrer amerikanerne til en række amerikanere og blev meget, meget overrasket over svarene, uanset om jeg spurgte i Miami, New York eller Las Vegas. Fra alle lød det samstemmende: Vi amerikanere har aldrig nogensinde været mere splittede, end vi er i dag. Det tændte mit journalistiske gen at finde ud af hvorfor, og kærlighedserklæringen blev mindre og mindre køn, efterhånden som sminken blev skrællet af.
Jeg begyndte på bogprojektet for næsten to år siden, og det har været en gave fra start til slut. Jeg vil tro, at jeg har brugt op mod 1400 timer på bogen. Der har været dage, hvor jeg har været i decideret halvdårligt humør, fordi jeg ikke har haft mulighed for at skrive på den.”
Steffen Hou er ikke den første dansker, der sætter fokus på de amerikanske dårligdomme. Han lægger sig tværtimod i slipstrømmen af Jacob A. Riis, hvis billeder udstillede social armod i slutningen af 1800-tallet og Jacob Holdts nyere amerikanske billeder, der også blev en bestseller i USA.
I Steffen Hous afdækning af de kolossale problemer, der plager det amerikanske samfund, optræder der også en række ekspertkilder, som introducerer virkelighedens verden.

Steffen Hou på en skyde-træningsbane i Guds eget land

Steffen Hou på en skyde-træningsbane i Guds eget land

Virkelige skæbner

Men han nøjes ikke med at citere en parade af æggehoveder. Virkeligheden bliver nærværende, når almindelige amerikanere træder frem. Der er den illegale indvandrer, der knokler ud over al rimelighed som hushjælp, og som i årevis frygter at blive afsløret. Der er den hjemløse, som pludselig mister fundamentet for sin tilværelse, men også den fattige rod, der gennemfører et universitetsstudium, grundlægger et større advokatfirma og i dag er rig, men ikke har glemt sin fortid. Steffen Hou møder også den smukke unge prostituerede i Las Vegas, der sælger kærlighed for at finansiere en ingeniøruddannelse.
”Det var ikke vanskeligt at få eksperterne til at medvirke, og når jeg gennemgik bogens temaer med dem, sagde de samstemmende, at der er brug for bogen. Den har aldrig været skrevet.
Selvfølgelig er der masser, der har skrevet langt mere dybdegående bøger om eksempelvis racisme, immigration og social ulighed, men en bog, der på den måde sammenfatter 10 af de største samfundsproblemer, som amerikanerne selv mener, at de står overfor, er ikke på den måde set før."
Det har samtidig været vigtigt, at bogen ikke bare var eksperternes version, som de oplever den fra computerskærmen på skrivebordet.
"Det har hele tiden været mit mål at afdække problemet gennem de mennesker, der lever midt i det. Jeg har forsøgt at gøre læserne lidt klogere på, hvorfor det rent faktisk går folk, som det gør. Når en ung mand, der er vokset op i et overvejende hvidt område, bliver ledende medlem af Ku Klux Klan og indædt racist, har jeg søgt svaret i hans opvækst. Når han er blevet så forskruet, har det måske sammenhæng med, at han som lille blev båret ind til klanens brændende kors af sine forældre. Han har aldrig kendt en anden verden. Jeg har lært gennem mødet med disse ekstremer, at alt, hvad vi gør ved vores børn, bærer de med sig gennem livet,” fortæller Steffen Hou.

Forsiden til debutantens bog

Forsiden til debutantens bog

Mødet med dødsfangen

Hvis man spørger den debuterende forfatter om, hvilken af de mange personer, han mødte på sin rejse, der gjorde størst indtryk, svarer han: Nick Yarris.
Denne sad 22 år på dødsgangen i et amerikansk fængsel dømt for et mord, han ikke havde begået. I nabocellen sad seriemorderen Ted Bundy, der var dømt for at have myrdet og mishandlet mindst 30 unge kvinder over hele USA. Ted Bundy ville også gerne have gjort det af med Nick Yarris, inden han blev henrettet 24. januar 1989.
”Da jeg møder Nick Yarris er jeg ekstremt nervøs: Hvad er det for et menneske, der træder ind ad døden – et menneske, en maskine?
Og så viste det sig, at han var det mest hjertelige, kærlige, velfunderede og ærlige menneske, jeg har mødt meget, meget længe. Min egen forestilling om, at han var en omvandrende psykopat efter alle de år på dødsgangen, blev fuldstændig manet i jorden.
Hans udgangspunkt var: Jeg er jo ikke morder, som jeg blev dømt for at være. Jeg er et uskyldigt menneske, der blev sendt på dødsgangen. Det lykkes ham at vende tilbage, og det var en stor oplevelse at se, hvor positiv han var.”
Steffen Hou ved godt, at den amerikanske drøm er uopnåelig for de fleste:
”Du har kun en chance, hvis du ikke skal begynde med at arbejde dig ud af dyndet.
Det kræver rygrad at overleve i det amerikanske samfund. Det har jeg stor respekt for, men prisen for det er, at når man i den grad har fokus på sig selv for at overleve og skabe et godt liv for sig selv og sine nærmeste, så har man måske ikke overskud til at kere sig om naboen. Det er hver mand for sig langt hen ad vejen, og konsekvensen af det er, at der er 46 millioner amerikanere, der ikke har formået at skabe sig en tilværelse, hvor de er kommet over fattigdomsgrænsen,” siger Steffen Hou og tilføjer:

Den amerikanske drøm

“For mig har den amerikanske drøm altid været, at du kunne starte din virksomhed med én dollar, og så havde du én million ugen efter.”
Den slags tiltaler en iværksætter. Steffen Hou etablerede sin første virksomhed, In Mente, som 25-årig. Den unge entreprenør havde også drømmen om at gøre en krone til en million.
”Måske er det lidt udansk at have det sådan. I hvert fald at sige det. I USA er det helt i orden.
Jeg har også haft en periode, hvor jeg var tæt på selv at flytte til USA for at begynde min virksomhed der.”
I første omgang er det dog bogen, der kommer. På et usædvanligt forlag.
Drømmenes Deroute udsendes på det aarhusianske selvudgiver-forlag Trykværket, hvor Steffen Hou selv har haft kontrol med processen.
”Jeg har ikke prøvet et eneste forlag overhovedet. Det ligger i min genetik selv at udgive den. Den har vel kostet mig 160.000 kroner. Alene i rejseudgifter, hotel og forplejning er vi over hundredtusinde kroner.”
Der er ikke billeder i bogen, og det har baggrund i, at den i forvejen fylder 368 sider.
"Skulle der også billeder i, ville der ikke være nogen, der havde råd til at købe den. Vi laver et site www.drømmenesderoute.dk, hvor der lægges masser af billeder ind.”
Steffen Hou håber, at det også vil lykkes ham at få Drømmenes Deroute udgivet i USA, selv om han er klar over, at et flertal af amerikanere bedst kan lide at læse om, hvor fantastiske de er, når det er udlændinge, som portrætterer dem.
”Der er folk, der har sagt, at ni ud af 10 amerikanere ikke vil læse bogen. Jeg sætter i stedet min lid til de 10 procent, der siger, at det er nødvendigt med sådan en bog, for det er kun en udefra, der kan portrættere os på den måde.”
Steffen Hou driver sin virksomhed i København, men efter 15 år i hovedstaden, er familien rykket til Aarhus.
”Da jeg fik Sophia for tre år siden, var der ingen familie i København, og da jeg har mine forældre og resten af familien i Aarhus, var det naturligt at flytte tilbage, så Sophia kunne lære sin familie at kende, fremfor kun at se dem hver anden måned.”

Publiceret 02 October 2015 17:00