Jan Skamby Madsen, direktør for Moesgaard Museum, havde ikke set den komme - at museet skulle blive så stor en succes, og at så mange mennesker har været forbi på det seneste år.

Jan Skamby Madsen, direktør for Moesgaard Museum, havde ikke set den komme - at museet skulle blive så stor en succes, og at så mange mennesker har været forbi på det seneste år.

Moesgaard Museum vælter i succes

Det var langt fra spået, at det skulle blive så stort et hit, men Moesgaard Museum er meget populært

Af
Camilla Olesen

Det er tirsdag formiddag i en helt almindelige uge. De mange biler holder side om side, og nogle vagter står og guider til de enkelte pladser, der nu er tilbage på parkeringspladsen, hvor der er plads til 650 biler.
Vi er på Moesgaard Museum, hvor køen til indgangen er nogle meter lang, og som fortsætter når man kommer gennem døren. De mange besøg på det nye museum, der åbnede for knap et år siden, vidner om, at der er blevet taget mere end godt imod museet.
Og det er da også en vældig tilfreds direktør for musset, Jan Skamby Madsen, som Lokalavisen møder i museets café-område.
“Det vi gerne ville - nemlig at give et museum til hele familien - er lykkes. Vi har fået rigtig meget ros både af danskere og udenlandske kolleger, og det er gået langt over forventning,” siger Jan Skamby Madsen.
I år er der indtil videre gået mere end 400.000 gennem kassen, hvilket betyder, at der har været omkring 500.000 besøgende, siden museet åbnede for offentligheden sidste år 11. oktober.
“Vi niver os selv lidt i armen ind imellem. På en weekend har vi under Kina-udstillingen været oppe på 5.000 gæster. Jeg havde ikke lige set den komme, at det skulle være så vildt,” siger Jan Skamby og fortsætter:
“Inden vi åbnede, havde jeg aldrig forestillet mig, at vores café-område med plads til 150 mennesker skulle blive så populært. Der er rigtig mange, der også bruger den uden at se udstillingerne.”

Hvad så nu?

Der er ifølge direktøren ingen tvivl om, at Kina-udstillingen har været en af årsagerne til, at museet har haft så mange besøgende, og han er da heller ikke i tvivl om, at antallet af gæster vil falde, når Kina-udstillingen er færdig 30. september indtil midnat.
For at mindske trafikkaosset i fremtiden bliver der arbejdet på at finde nogle løsninger. For eksempel at markere parkeringsbåsene, da der så bliver plads til endnu flere biler.
“Folk er glade herude. Jeg har tit spurgt gæsterne, om de er trætte af at stå i kø, men der er aldrig negativ stemning,” siger Jan Skamby Madsen, der roser sit personale for virkelig at give den en skalle og yde en god service til de besøgende.
“Vi skulle ikke have skrumpet byggeriet i sin tid, men det skulle passe med økonomien, så det var nødvendigt. Og vi lever med de rammer, vi har, og de er også fine. Vi kan ikke rigtig gøre noget ved, at der er så meget kø, udover at have alle kasser åbne, og give god service,” siger direktøren.
Han glæder sig til de kommende år, hvor der kommer til at ske en masse forskellige ting på museet.
Blandt andet åbner udstillingen om de italienske gladiatorer i slutningen af april, mens der i forbindelse med kulturhovedstad 2017 bliver arbejdet på, at der skal opføres teater for enden af bakken, som jo også er museets tag.
“Vi har et samarbejde med Filmby Aarhus, og vi arbejder på at lave en filmudstilling med mennesket grundudvikling - ja, det lyder lidt ukonkret nu, men vi håber at få den landet et sted, så den er god,” siger Skamby med et smil.

Køen foran Moesgaard Museum er lang, og det er også, selv om det er en helt almindelig tirsdag.

Køen foran Moesgaard Museum er lang, og det er også, selv om det er en helt almindelig tirsdag.

Publiceret 01 October 2015 12:00