Frivillige danskere og flygtninge fra det nye, aarhusianske projekt - Den Nye Havn. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen

Frivillige danskere og flygtninge fra det nye, aarhusianske projekt - Den Nye Havn. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen

Velkomstfest på rådhuset blev godt besøgt

Mandag 21. september havde Aarhus Kommune inviteret alle flygtninge, der er kommet til Aarhus inden for de seneste tre år, til velkomstfest på rådhuset

Af
Af Anders Godtfred-Rasmussen

Festen blev skudt i gang af børn fra Aarhus Musikskole, derefter gik borgmester Jacob Bundsgaard frem og bød velkommen. I sin tale kom han ind på, at Aarhus er vores allesammens by, og at de bedste løsninger for alle findes, hvis vi hjælper hinanden. Men der skal også stilles krav til de flygtninge, der kommer til Aarhus. Man skal respektere hinanden og sørge for at få lært det danske sprog så hurtigt som muligt.
Det var ikke kun flygtninge, der var dukket op til festtale og en sandwich, hele arrangementet drejede sig ligeså meget om at vise flygtningene, hvilke muligheder der er i Aarhus. Derfor var blandt andre idrætsforeninger, Jobcenter Erhverv, politiet og flere frivillige foreninger repræsenteret til arrangementet.
Brabrand IF var repræsentant for hele idrætssamvirket i Aarhus, og herfra deltog hovedformand Jens Jensen og ungdomsformand Harry Horsmans.
“Vi er her for at vise, at hvis man har lyst til at dyrke sport, så er der mange klubber og muligheder at gå til, hvis man er ny i byen. Jeg er selv hollænder og kom til Aarhus i 1993 og kender alt til det med at være ny og anderledes. Derfor er det også vigtigt, at man kommer til et sted, hvor man føler sig hjemme, og hvor man samtidigt lærer sproget. Jeg tror, at idrætsklubberne i hele Aarhus giver en naturlig indgang til det,” siger Harry Horsmans.

Familien flygtede til Danmark

Mohannad Yassin på 38 år arbejdede for indtil et år siden som it-supervisor i Damascus i Syrien, men flygtede på grund af krigen. Han har nu været i Danmark i 10 måneder, heraf tre i Aarhus. Han deltog i velkomstfesten sammen med sin ven Majd Ayoubi på 21 år, der også er flygtet fra Syrien.
“Vi er oprigtigt glade for at komme til Aarhus og få hjælp, men når der engang bliver fred i Syrien igen, så rejser vi tilbage og vil være med til at genopbygge landet. Indtil da vil vi gøre, hvad vi kan for at blive integrerede i Danmark, og så vil jeg gerne have et job så hurtigt som muligt,” fortæller Mohannad Yassin.
Mohannad Yassin deltager allerede i det lokale foreningsliv og har været med til at starte det nye flygtninge initiativ - 'Den Nye Havn' - op.

Den Nye Havn

Projektet er startet af flygtninge, som mente, at der manglede en flygtning-til-flygtning mentor-ordning, så der er hjælp at hente, når man lige er ankommet til byen. Det være sig en rundvisning i byen eller hjælp til at finde relevante myndigheder.
“Vores projekt hjælper også med at matche danskere og flygtninge, så vi hurtigt får gang i integrationen, og at man hjælper hinanden. 'Den Nye Havn' er anderledes ved, at det er flygtningene selv, der har startet det, og så hjælper vi andre til, hvor vi kan,” fortæller Anne Ehlers, der er en af de frivillige danskere, som hjælper til i projektet.

null

Publiceret 28 September 2015 10:00