Sådan kommer ’Frøet’ til at se ud, når det står færdigt engang til december. ’Frøet’ er bygget i stål, glas, træ og pilestokke.

Sådan kommer ’Frøet’ til at se ud, når det står færdigt engang til december. ’Frøet’ er bygget i stål, glas, træ og pilestokke.

’Frøet’ bliver byens grønne ambassade

Bispetorvet begynder nu sin forvandling, og den grønne ambassade, ’Frøet’, får en fremtrædende plads ved torvet

Af
Jannik Schiermer Poulsen

Christina Johansen

Christina S. Johansen

Den lokale arkitekt Steffen Impgaards bygning 'Frøet' er vinderprojektet til Den Grønne Ambassade på Bispetorv.

Bag konkurrencen står Aarhus Kommune og parterne bag 'Smag på Aarhus', som modtog 41 kreative bud på en bygning, som skal invitere aarhusianerne ind til en snak om det spiselige Aarhus.

“Nu får vi sat et semikolon i en årelang diskussion om, hvad Bispetorv skal bruges til, og der er endelig begejstring for at bruge torvet anderledes. Den Grønne Ambassade kommer til at gøre byen mere lækker, mere velduftende og mere spiselig,” sagde en glad Kristian Würtz (S), da han som rådmand for Teknik og Miljø fik lov til at præsentere byens nye madglade mødested.

Et ’frø’ til liv og glæde

Steffen Impgaards bygning 'Frøet' kommer til at passe godt ind på det nye, grønne Bispetorv.

Bygningen er lavet i glas, stål og træ, og ydersiden er beklædt med pilestokke.

Indvendigt kommer 'Frøet' til at byde på spartansk indretning og et mobilt køkken.

“Jeg tror, at 'Frøet' som bygning er så forstyrrende, at man ikke kan undgå at blive nysgerrig, når man går forbi,” siger Pernille Thormann Villesen, som er projektleder på 'Smag på Aarhus'.

“Jeg håber, det bliver et sted, hvor vi kan mødes på kryds og tværs og skabe noget liv og glæde gennem det spiselige,” siger Pernille Thormann Villesen og fortsætter:

“Vi vil gerne nå ud til den brede skare af aarhusianere og gøre det usynlige synligt. Vi er omgivet af parker, skove og strand her i byen, hvor man kan finde nogle fantastiske råvarer.”

Det er meningen, at ’Frøet’ skal lægge rammer til forskellige aktiviteter, som skal åbne aarhusianernes øjne for de spiselige omkring os.

Det er meningen, at ’Frøet’ skal lægge rammer til forskellige aktiviteter, som skal åbne aarhusianernes øjne for de spiselige omkring os.

Dyrke, samle og tilberede

'Smag på Aarhus' er et fire-årigt, kommunalt projekt, som er støttet af Nordea-fonden.

Formålet er, at byens rum skal gentænkes, så der kommer flere spiselige og sanselige miljøer i Aarhus, samtidigt med den at spiselige natur bliver formidlet, så mulighederne for at fylde maven fra byens spisekammer synliggøres for de madglade aarhusianere.

“Jeg håber, vi kan være med til at nedbryde normer omkring frugt og afgrøder i det offentlige rum. Tingene kan for det meste godt få lov til at være i fred, hvis man altså ser bort fra haren,” fortæller Pernille Thormann Villesen og fortsætter:

“Og i følge Jyske Lov må man jo samle plukke ligeså meget i det offentlige rum, som man kan have i sin hat!”

Der bliver i stigende grad plantet frugttræer, bærbuske, rabarber, urter og andre spiselige planter i parker, på legepladser og torve.

Omdanner Bispetorv

Aarhus Kommune er i gang med at omdanne Bispetorvet til et grønt og bilfrit byrum.

Det fremtidige Bispetorvet vil tilbyde et bredt spænd af arrangementer og udfoldelsesmuligheder.

Arbejdet på Bispetorvets omdannelse er netop begyndt og løber frem til december i år.
Når byggepladsen fra Rømerhus er rømmet, bliver hele Bispetorv omdannet.

null

Publiceret 16 September 2015 09:00