Skuespiller Marie Askehave spiller på Teatret Svalegangen den 27. august. Foto: PR

Skuespiller Marie Askehave spiller på Teatret Svalegangen den 27. august. Foto: PR

Skuespiller møder uforberedt på arbejde

Og det er helt bevidst. For på Teatret Svalegangen er festugesatiren ny hver aften - og med ny gæst. Torsdag var det Marie Askehave

Af
Ina Bjerregaard

Hun står på scenen for første gang i Teatret Svalegangens Festugesatire. Oplægget er direkte og upoleret avissatire, så ingen ved, hvad det kommer til at handle om. Angstprovokorende, vil nogen måske mene, men ikke for skuespiller Marie Askehave.
“Jeg glæder mig meget, også selv om det er et stykke tid siden, jeg har gjort noget lignende,” siger Marie Askehave, som mange nok især kender fra tv-serierne “Forbrydelsen”, “Borgen“ samt “Den som dræber“. Det rå oplæg betyder også, at skuespilleren intet har gjort for at forberede sig.

Åbn hjernen

“Hele pointen er jo netop ikke at forberede sig til sådan en opgave. Det er bare at åbne kanalerne. Bare sætte hjernen fri og lade de gode fortællinger komme ud, for vi har dem alle. Med netop sådan en opgave gælder det om at stole på, at ens hjerne kan meget mere, end man regner med. Og så turde fejle,” siger Marie Askehave. Efter en pause tilføjer hun:
“Det er bare teater, vi skal ikke operere nogen i hjertet, og så er der jo garvede folk med på senen, jeg står ikke alene,” siger Marie Askehave, der får følgeskab af et fast mandskab, der består af Kaja Kamuk, Camilla Gjelstrup, Anders Brink Madsen samt Holger Østergaard Kristensen.

Masser af kiks

Med dagens festugesatire kan folk se frem til flere ting.
“For det første nærvær i den grad, for du kan ikke køre den på rutinen, For vi aner jo ikke, hvad der kommer. Det er ikke som planlagt teater. I festugesatire kan man desuden opleve koncentratet af, hvad det vil sige at lave teater, Der vil være noget, der går galt, og noget, der ikke fungerer. Det gør det spændende.”
Det bliver dog ikke kun til festugesatire, når Marie Askehave kommer til Aarhus. Fredag den 28. august var hun til premieren på Teaterkoncert Imagine - John Lennon, med blandt andre sangerinden Dicte og musiker og skuespiller Jimmy Jørgensen.
“Der er rigtig mange af mine venner med, så det måtte jeg bare ind og se. Og så glæder jeg mig til stemningen og til at mærke livet i Aarhus,” siger Marie Askehave, der har flere favoritsteder i byen.

Ingen toiletkø

“Jamen, Svalegangen er et af dem. Det er der, man får hygge OG kultur, for de er mestre i at hygge om folk. Der er også S"Vinbar i Munkegade, den lærte jeg at kende, da vi spillede Gasolin teaterkoncert,” siger Marie Askehave, der netop er kommet hjem fra teaterfestival i Edinburgh.
“Det var helt fantastisk. Byen huser normalt 500.000 indbyggere og under festivalen vokser antallet til 1,1 millioner mennesker. Alligevel oplevede jeg ikke en eneste gang at stå i kø til toiletterne. Det kunne man lære noget af andre steder,” siger Marie Askehave.

Marie Askehave, skuespiller, født 1973 i Nibe i Nordjylland, gift med skuespiller David Owe med hvem hun har to døtre. Lige nu aktuel på Teatret Svalegangen i “Dagens Festugesatire”.

Publiceret 29 August 2015 09:00