Yakov Munkebo er en af de mange veteraner i Danmark, der lider af PTSD. Her er han for tre år siden, hvor han fik Forsvarets Medalje for Sårede i Tjeneste.

Yakov Munkebo er en af de mange veteraner i Danmark, der lider af PTSD. Her er han for tre år siden, hvor han fik Forsvarets Medalje for Sårede i Tjeneste.

Veteran:

“Et fedt projekt bliver kastreret”

Krigsveteranen Yakov Munkebo fra Viby langer ud efter placering af veteranhjem i Gellerup

Af
Camilla Olesen

“Jeg ved fra mig selv og mange andre veteraner, at vi ikke vil turde at tage derud. Det er en skam, for det er et genialt koncept.”
Sådan lyder det fra krigsveteranen Yakov Munkebo fra Viby, der lider af PTSD (Post Traumatisk Stresssyndrom). Han langer ud efter placeringen af et veteranhjem i Gellerup, fordi det vil gøre alt for mange af de ramte soldater utrygge, når de skal til og fra hjemmet samt være på stedet.
“Hvis jeg har et flashback og har en rigtig dårlig dag, så kan et område, hvor jeg føler mig utryg, tage mig endnu længere ind i mit flashback og give mig mere smerte. Tryghed er det, der er brug for,” fastslår Yakov Munkebo, der på sin sommerferie er blevet kontaktet af en lang række veteraner, der er ligeså frustrerede, som han selv er.
“Det er et fedt koncept, som nu bliver kastreret, og det er ærgerligt.”
Han understreger, at det ikke handler om racisme eller religion, men om at være et sted, hvor de PTSD-ramte soldater ikke føler sig trygge. Det kan både være på grund af den uro, der ind imellem er i området, og det kan også være koncentrationen af mennesker med anden etnisk baggrund end dansk, fordi det kan bringe soldaterne tilbage i tankerne om, hvordan det har været at være i krig.
“Det handler ikke om, at der ikke er flinke mennesker i Gellerup, for det er der. Det handler om vores oplevelser og de flashbacks, vi kan få,” siger han.

Man undgår meget

Psykolog ved Veterancenteret i Ringsted, Bente Burke, fortæller, at PTSD-ramte soldater har brug for at være sammen med andre, der har oplevet det samme.
“Hvis en PTSD-ramt soldat udsætter sig selv for fare, så skal vedkommende have hjælp, for det vil gøre situationen endnu værre,” siger hun og fortsætter:
“En potentiel trussel for dem kan være at gå på strøget, være i omgivelser med folk, der har anden etnisk baggrund, eller være sammen med en masse mennesker. Kroppen reagerer på det, fordi den tidligere har været udsat for fare i de forbindelser. Da de var i krig, gav det mening at være opmærksom på det, og det reddede liv, men herhjemme begrænser det dem i deres liv. De reagerer på ting, der har været ekstremt voldsomme for dem, og det er meget naturligt, at de gør det, så derfor kan det være svært at placere et veteranhjem geografisk, så det er mest optimalt.”
Hun fortæller, at hun har stor forståelse for, at nogle af soldaterne kan føle sig utrygge, hvis de skal til Gellerup, fordi de forbinder det med fare, og derfor er det vigtigt, at de får hjælp til at komme derhen.
“Man kan for eksempel lave en følgeordning, indtil vedkommende selv er tryg ved at tage af sted. De PTSD-ramte skal arbejde sig langsomt op, og veteraner har, når de har udsendelsesrelaterede vanskeligheder, mulighed for livslang hjælp fra forsvarspsykologer,” fortæller hun.

null

Publiceret 17 July 2015 12:30