Peer Ulrich Østergaard med sin vinder-vin ’Riesel 2014’, der netop er blevet kåret til ’Årets bedste danske hvidvin’.

Peer Ulrich Østergaard med sin vinder-vin ’Riesel 2014’, der netop er blevet kåret til ’Årets bedste danske hvidvin’.

Peer Ulrich fra Todbjerg producerer vinder-vin

Todbjerg Vingård er blevet hædret med flere titler. Grundlæggeren har store planer med stedet i det nordlige Aarhus

Af
Af Kim Skovrup Andersen

Danmarks bedste hvidvine kommer fra Todbjerg Vingård, der ligger tolv kilometer nord for Aarhus. Det er en kendsgerning, efter det netop afholdte 'Dansk Vinskue 2015'.
Her blev 39-årige Peer Ulrich Østergaard præmieret for fine druer, som er endt op med prisvindende hvidvin og rosé. Hvidvinen, der bærer navnet 'Riesel 2014', blev kåret til årets bedste danske hvidvin, mens rosévinen blev tildelt prisen 'Særlig udmærkelse'.
“Jeg selvfølgelig stolt over de priser, når jeg har lagt så mange kræfter i det. Jeg producerer ikke vin for at vinde priser, men det er da altid sjovt at vinde, og jeg synes da også, at mine vine er blevet ganske vellykkede ” siger vinmageren, der også arbejder som underviser på Randers HF & VUC.
Todbjerg Vingård ligger 12 kilometer nord for Aarhus ved landsbyen med et par hundrede indbyggere. Her bor den lokale vinbonde på adressen Lille Todbjerg 6 med sin kone og deres tre børn. Og de har i alt seks tønder at boltre sig på. På de sydvendte skråninger står der godt og vel 5.000 vinstokke.
Interessen for vin opstod efter studiet på København Universitet, hvor Peer Ulrich Østergaard læste humanfysiologi og statskundskab.
“Vi var fire fyre fra studiet, der dannede en vinklub for at have noget at kunne mødes om. Men jeg gik så lidt videre med hobbyen, da jeg købte stedet her i 2009 og udleve min drøm om at have min egen vingård,” siger Peer Ulrich Østergaard.

Kvalitetsvin i Danmark

Han mener, at det sagtens kan lade sig gøre at lave kvalitetsvin i Danmark.
“Det handler meget om at udvælge de bedste druesorter og få det bedste ud af af druerne som vinmager. Det er fascinerende at komme tæt på vinstokkene og påvirke dem til at producere kvalitetsdruer der i sidste ende giver en vin med stor smagsoplevelse. Og så går jeg også meget op i at opsøge viden om vin, for det er en videnskab,” fastslår Per Ulrich Østergaard.
Indtil videre er det ikke meningen, at det alene er druerne, som skal give smør på brødet i fremtiden. Og der skal heller ansættes folk til at producere vinen. Det skal fortsat være en deltidsbeskæftigelse om end, det er noget tidskrævende.
“Det er passionen, der driver værket, og jeg bliver ikke millionær på det her. Jeg vil ikke miste følingen med druerne, Det handler om smagsnuancer og produktionsmetoder. Jeg er meget inspireret af og fascineret af tysk vin. Den er desværre generelt undervurderet, synes jeg,” kommer det fra Peer Ulrich Østergaard.
Den præmierede årgang 2014 bliver Todbjerg Vingårds første kommercielle årgang, som udbydes til salg. De præmierede vine sælges direkte fra vingården til både private og restauranter.
”Jeg er ved at bygge et salgs- og besøgslokalet, og vi udbyder allerede nu vinsmagninger og rundvisninger, men jeg laver også gerne vinsmagninger andre steder end på vingården,” siger vinmageren fra Todbjerg.

Vinmageren producerer også rødvin, som han har høje forventninger til. Men den er først moden og klar til frigivelse om et år eller to.

Vinmageren producerer også rødvin, som han har høje forventninger til. Men den er først moden og klar til frigivelse om et år eller to.

Fakta

Todbjerg Vingård modtog følgende priser ved Dansk Vinskue 2014:

  • Hvidvinen ’Riesel 2014’ blev tildelt en sølvmedalje og blev derudover kåret som ’Årets bedste danske Hvidvin’.
  • Hvidvinen ’Solaris-Riesel’ blev tildelt en bronzemedalje og kåret til årets tredjebedste hvidvin.
  • Rosévinen ’Rosé 2014’ blev tildelt prisen ’Særlig udmærkelse’.

 

Publiceret 13 July 2015 12:00