Årets gulerødder lade vente lidt på sig, fortæller Mogens Hansen.

Årets gulerødder lade vente lidt på sig, fortæller Mogens Hansen.

Gartneriet Marienlyst leverer økologi til folket

Kom med til Tåstrup ved Harlev, hvor Gartneriet Marienlyst ligger - en af landets største leverandører af økologiske rodfrugter

Af
Christina Johansen

Christina S. Johansen

Da Mogens Hansen for 30 år siden besluttede at lave et økologisk landbrug, var der kun hånlig latter tilovers for ham blandt kollegaerne.
Men her 30 år efter er Gartneriet Marienlyst i Tåstrup ved Harlev vokset til at være blandt de allerstørste herhjemme indenfor økologiske rodfrugter.
“I dag er gartneriet bredt respekteret og accepteret både i befolkningen og i landbruget,” fortæller indehaver Mogens Hansen.

Mogens Hansen med helt rengjorte kartofler lige til at putte i gryden.

Mogens Hansen med helt rengjorte kartofler lige til at putte i gryden.

Ude i butikkerne

Måske kender du Gartneriet Marienlysts grønne logo fra forskellige dagligvareforretninger rundt om i landet.
“Vi vil helst sælge så meget som muligt med eget logo,” siger Mogens Hansen.
Men nogle kæder foretrækker deres egne poser, så køber du økologiske rodfrugter under kædernes egne navne, så er der en stor sansynlighed for, at de er fra Gartneriet Marienlyst.
Gartneriets produkter findes blandt andet i Netto, Meny, Spar, Kiwi, og i Føtex.

Et opgør med sprøjtning

At det lige blev økologien, som Mogens Hansen kastede sig over, skyldtes, at han i sit arbejde som potteplantegartner dengang så, hvor meget der blev sprøjtet.
“I 70-erne blev alt utrolig standardiseret og styret af kemikalier. Men når folk fik planterne hjem i stuen, så visnede de efter to uger, og de skulle ud at købe nyt igen. Man sprøjtede også meget og med kraftigere midler i landbruget dengang,” siger Mogens Hansen og fortsætter:
“For mig var der noget, som ikke hang sammen her - men sunde fødevarer gav derimod mening for mig. Man måtte kunne beskytte miljøet og passe på os selv, samtidig med at man lavede fødevarer. Det er stadig motivationen i dag.”

Sommer er ikke højsæson

Da Lokalavisen Aarhus var på besøg, var der relativt stille på stedet. Gulerødderne lader vente på sig, og sommeren er ikke højsæson for salget af kartofler.
“Vi sælger meget mindre på grund af, at folk tager på ferie. Det er jo lidt synd, for netop nu er alle de her lækre ting klar,” siger Mogens Hansen, som var nødt til at specialisere sig inden for noget bestemt for at kunne overleve i markedet - og det blev altså rodfrugter.
Desuden er gartneriet nødt til at være helt fremme på teknologien for at kunne holde stykprisen nede. Derfor kører traktoren eksempelvis ved hjælp af en meget præcis gps, som ved nøjagtig, hvor rækkerne er, og en maskine i pakkeriet tager 30 billeder af hver grøntsag - for blot at nævne lidt af teknologien.
“Desuden prøver vi at finde nogle nicher for at gøre os mere spændende - derfor har vi eksempelvis lavet blandede poser med forskellige farver gulerødder, forskellige farver rødbeder samt ræddiker i forskellige farver,” siger Mogens Hansen.

null

Publiceret 11 July 2015 12:00