Josefine Østerby og Christian Jakobsen med dele af prototypen på deres parasolfod. Ideen stammer fra Josefines far, som syede sandsække og lagde oven på parasolfoden. Mantraet er, at det skal være nemt at flytte en parasolfod.

Josefine Østerby og Christian Jakobsen med dele af prototypen på deres parasolfod. Ideen stammer fra Josefines far, som syede sandsække og lagde oven på parasolfoden. Mantraet er, at det skal være nemt at flytte en parasolfod.

Studentervæksthus:

Et fundament til egen virksomhed

Studentervæksthus Aarhus var sidste år ’fødselshjælper’ for 69 iværksætter-jobs. Med Plinthit skaber endnu to sig egen karriere

Af
Louise Nyvang Burmeister

Lige nu er virksomheden koncentreret om 16 kvadratmeter på Studentervæksthus Aarhus.
Men meget snart bliver kontorrammerne for små for Josefine Østerby og Christian Jakobsen, der står bag Plinthit, der er en virksomhed 'in the making'.
I august begynder de nemlig produktionen af lette parasolfødder, der kan bruges til alle slags parasoller.
Så får de brug for et showroom og lagerplads. Men efter et år hos Studentervæksthus Aarhus, er de to iværksættere også klar til at stå på egne ben.
“Vi har fået rigtig god sparring her. En ting er at have en idé og få den udviklet, men produktet skal også ud over kanten, og her har vi fået hjælp til at skabe fundamentet, vi nu bygger videre på,” siger Christian Jakobsen, der læser BA i Business Administration på Aarhus Universitet.
For at blive en del af Studentervæksthus Aarhus skal man være studerende på Aarhus Universitet. Der er dog flere arrangementer som eksempelvis morgenmøder hver anden onsdag, der er åbne for alle, forklarer Kirstine Moltzen, der er faglig leder af Studentervæksthus Aarhus.
“Næste gang sætter vi fokus på Twitter, og hvordan man kan bruge det medie i sin markedsføring,“ siger hun.

Drømme testes

I alt er der plads til 75 iværksættere i huset. 65 sidder i et åbnet kontorlandskab i underetagen, hvor de helt nyudsprungne forretningsdrivere skal teste, om drømmene kan holde.
På overetagen får man eget kontor og bliver en del af et vækstprogram. Begge dele skal man ansøge om at blive optaget til.
“Vi kigger i første omgang ikke så meget på selve ideen, men mere på hvad teamet kan gøre med ideen, og om deres uddannelse kommer i spil,” forklarer Kirstine Moltzen.
Ideen med væksthuset er dels, at de unge iværksættere kan hjælpe hinanden videre, men også at de kan få vejledning af det professionelle erhvervsliv. Hvert team får tilknyttet forskellige rådgivere, som frivilligt har valgt at stille sig til rådighed.
“Det handler om, at de studerende tilegner sig entreprenørskab. At de lærer, at man er nødt til at begå fejl for at få en virksomhed til at fungere, man er nødt til at komme ud af sin comfort-zone, og at det måske ikke lykkes i første eller andet forsøg. Men har de først gjort sig nogle erfaringer her, så har de måske lyst til at forsøge igen senere,“ siger Kirstine Moltzen.

Værdifuldt for miljøet

Netop de erfaringer de unge iværksættere får mulighed for at gøre sig i væksthuset, er enormt vigtige for hele det aarhusianske erhvervsliv, det forklarer konsulent ved Erhvervs- og Byudvikling i Aarhus Kommune, Jesper Henrik Borg Christensen.
“Det kan godt være, at det ikke ender med en økonomisk bæredygtig forretning i første forsøg, men at de får afprøvet entreprenørskab er enormt vigtigt,” siger han.
“Vi kan se, at der er flere studentervirksomheder, der får succes. Og mange af de unge iværksættere går også i samarbejde med de eksisterende virksomheder, og her får de gensidig gavn af at få adgang til ny viden,” siger han.
Plinthits to stiftere er ikke i tvivl om, at de aldrig var nået så langt uden væksthuset.
“Den udvikling, vi har været igennem, ville ikke været sket hjemme i stuen. Vi har fået mulighed for at samarbejde med en virksomhed, som hjalp os med at få lavet prototyper. Vi har fået kontakt til fonde og i det hele taget bliver det modtaget med en vis seriøsitet, at vi er en del af Studentervæksthus Aarhus. Det har spredt nogle små ringe i vandet for os, som aldrig var startet uden det første plask,” siger Christian Jakobsen, og Josefine Østerby nikker og tilføjer:
“Nu er vi blevet for store til stedet, så nu skal vi ud at stå på egne ben og finde flere kvadratmeter.”

Studentervæksthus Aarhus

Studentervæksthus Aarhus holder til på Helsingforsgade 27 i Aarhus C.
I 2014:
Omsætning i de 10 vækstvirksomheder: 5.371.612 kr.
Skabte jobs: 69

Publiceret 06 July 2015 09:00