Præsteklumme:

Vi må dele af vores overflod

Af
Af sognepræst Karin Rank Gottlieb

Tilst-Kasted

Hver gang jeg møder teksten om Peters fiskedræt, kommer jeg til at tænke på afdøde biskop i Roskilde, Jan Lindhardt. Han sagde, at vi husker med maven. De måltider vi har spist ved særlige lejligheder, husker vi, og vi har traditioner med mad omkring jul og nytår: And eller flæskesteg til jul, lam til påske – men hvad havde vi af madtraditioner omkring pinse? Ingen. Så han forsøgte at indføre fisk som pinsens traditionelle spise. Det lykkedes vist ikke rigtigt, men tanken var i grunden god.
Jesus er i starten af sin tid som vandreprædikant. Han leder efter nogle følgere, og en dag kommer han til Genezareth Søs bred. Her møder han Peter og nogle andre fiskere. Trætte og sure er de i gang med at ordne deres garn, for de har ikke fanget noget hele natten. Jesus opfordrer dem til igen at gå ud, og får sikkert en skarp replik om at blande sig uden om af den opfarende Peter. Men af en eller anden grund lader de sig overtale til at gå ud igen alligevel. Og sikken en fangst: Bådene er ved at gå ned, så fyldte er de med fisk. Gud har givet i overflod. Og som han har fanget fisk, skal han nu fange mennesker og fortælle dem om Gud og hans søn, Jesus Kristus.
Når jeg tænker tilbage igennem hele mit liv, synes jeg også, at Gud har givet i overflod. Jeg ved godt, at der er mange her i Danmark, der har svært ved at få enderne til at nå sammen; men her dør vi dog ikke af sult. Mange af os har adskilligt mere, end vi har brug for. Vi kan give vores børn en god opvækst. Det er 70 år siden, der har været krig her i landet. Det er vist aldrig set før, og vi lever et sted, hvor naturkatastroferne går uden om. Vi lever også et sted, hvor vi for 1000 år siden første gang hørte, hvad Jesus lærte os.
4-5 timers flyvetur herfra er der krig, angst, sult og sygdomme. Børn mister deres forældre. Forældre må se deres børn dø af sult. Lad os dele med dem af den overflod, vi har. Lad os tage imod dem og give dem tryghed, indtil muligheden måske kommer for, at de kan vende hjem. ”Elsk din næste som dig selv”, sagde han. Lad os gøre det blandt andet ved at dele af vores overflod.

Publiceret 04 July 2015 07:00