I øjeblikket lægges der sidste hænder på det kunstprojekt, som bliver indviet i Lystrup på søndag.

I øjeblikket lægges der sidste hænder på det kunstprojekt, som bliver indviet i Lystrup på søndag.

Fra oplagsplads til fælles byrum

På søndag fejres nyt kunstprojekt i Lystrup

Af
Kim Andersen

Kim S. Andersen

Hvordan skal fremtidens liv i et af centralt fælles byrum i Lystrups forme sig? Skal det være en oplagsplads, et fælles byrum, eller noget helt andet?
I Aarhus midtby har man Store Torv som et af byens helt centrale fælles byrum. I Lystrup spreder byen sig ud omkring Lystrup Centervej og græsarealerne og skoven her tegner på samme måde, hvad der kunne være et af Lystrups mest markante fælles byrum – Lystrup fælled, et landskabsrum.
De seneste år har den asfaltbelagt del af dette smukke landskabsrum været henlagt til oplagsplads for byggematerialer. Der går historier om, at området engang var en smuk skøjtebane, en projektør på Lystrupvej, som peger ned mod den nu halvt opløste asfaltbelægning, skaber billeder omkring en forgangen tid.
Billedkunstner og landskabsarkitekt Marie Markman arbejder i øjeblikket med pladsen og på at skabe diskussion om kunst i Lystrup. Sammen med billedkunstner og arkitekt Jane Willumsgaard har hun drejet en projektør, som engang oplyste skøjtebanen, så den nu oplyser en lille bygningskonstruktion. Konstruktionen skal være med til at skabe fokus på pladsen, og er både en dekoration og et udsigtspunkt. Konstruktionen – en såkaldt Folly – er kendetegnet ved en konstruktionen, som ikke kun har ét bestemt formål. Målet med Follyen er at åbne op for at se nye muligheder for fælleden.

Fejres på søndag

"Søndag den 5. juli fejres det, at Follyen tages i brug med en is-begivenhed, hvor den tidligere skøjteis finder en ny form på pladsen. Alle borgere og andre forbipasserende inviteres til at komme forbi pladsen mellem klokken 13-15, hvor vi byder på is til børn og voksne og en snak omkring, hvordan pladsen kan bruges i fremtiden," siger Marie Markmann. Hun oplyser, at Follyen står på pladsen sommeren over og kan tages i brug til hvad formål, man måtte ønske – man kan også bare nyde synet af Follyen fra vejen. Erfaringerne med Follyen bliver videreført i et skitseforslag fra Marie Markman, som hun overdrager til borgerne i Lystrup til september.

Arkitekt og billedkunstner Jane Willumsgaard og Iben Moesbæk, administerende direktør for Kunsthal Aarhus, som kiggede forleden forbi og hjalp til med kunstprojektet.

Arkitekt og billedkunstner Jane Willumsgaard og Iben Moesbæk, administerende direktør for Kunsthal Aarhus, som kiggede forleden forbi og hjalp til med kunstprojektet.

Publiceret 04 July 2015 12:00