Aarhus Academy for Global Education åbnede i 2012 i Højbjerg og fik sidste år endnu en afdeling på Dalgas Avenue. Foto: Mikkel Berg Pedersen, Polfoto

Aarhus Academy for Global Education åbnede i 2012 i Højbjerg og fik sidste år endnu en afdeling på Dalgas Avenue. Foto: Mikkel Berg Pedersen, Polfoto

Flere vælger private skoler i Aarhus

Sivningen fra folkeskole til privatskole fortsætter. Rådmand mener, at reformen på sigt vil styrke folkeskolerne

Af
Louise Nyvang Burmeister

Flere forældre i Aarhus vælger at lade deres børn gå i private skoler.
Fra 2013 til 2014 er antallet af elever i byens 17 privat- og friskoler steget fra 4495 til 5120. I samme periode er antallet af folkeskoleelever faldet fra 28.130 til 28.023.
At flere forældre vælger den private skoleløsning, mærker man blandt andet hos Laursens Realskole i Hjelmensgade.
Her fortæller skoleleder Troels Kirkeskov, at antallet af nye ansøgere til skolen steg med 20 procent sidste år.
“Det kom bag på os, at der var så stor en stigning. Skolen er fyldt op og har været det gennem flere år. Løbende har vi omkring 1300-1400 stående på venteliste, men det var en stor fremgang i 2014, hvor vi kom op over 600 nye ansøgere,” siger Troels Kirkeskov.
En af grundene til stigningen har været den nye reform af folkeskolen, fortæller han.
“Det er en del af forklaringen, kan jeg høre på de forældre, vi snakker med. Nu skal børnene bruge længere tid i skolen, og det er mange utilfredse med,” siger Troels Kirkeskov.
Han forventer, at ansøgningen til Laursens Realskole, der i alt har plads 470 elever, vil falde til et mere normalt niveau, efterhånden som reformen bliver dagligdag.
“Det vil normaliseres. Medmindre der kommer andre ændringer til, som vi ikke kender til endnu,” siger han.
Også hos Skt. Knuds Skole på Ryesgade mærker man en stigende søgning. Skoleleder Tina Kruse oplyser, at der efter sommerferien er fyldt op med 454 elever mod 449 elever i år, og skolen har fået 'en del flere ansøgninger i år end sidste år'.

Ærgerlig udvikling

En udvikling, der ærgrer rådmanden for Børn og Unge:
“Det er en lidt ærgerlig udvikling, for folkeskolerne leverer et virkelig godt arbejde. Omvendt er jeg også glad for, at det danske skolesystem kan levere et valg til borgere. Men folkeskolen er en vigtig institution i samfundet, og jeg opfordrer gerne forældre til at støtte deres lokale skole,” skriver Bünyamin Simsek (V) i en e-mail til redaktionen.
Rådmanden mener ikke, at folkeskolereformen har spillet ind på sivningen til privatskoler.
“Det er tværtimod min forhåbning, at reformen vil styrke skolen, så flere vil søge folkeskolen igen. Det er et langsigtet projekt, som skolerne er godt på vej med,” skriver rådmanden.
Formanden for foreningen af skolebestyrelser (FSAA) frygter en endnu større sivning til privatskoler de kommende år.
“Jeg håber det bestemt ikke, men det kan jeg godt frygte. Mange synes, at de længere skoledage er for voldsomme. Man burde måske gentænke, hvordan tilrettelægger skoledagen og gør den mere interessant i de sene timer,” siger Charlotte Jakobsen.

Bünyamin Simsek (V) mener, at reformen vil styrke folkeskolerne på sigt.

Bünyamin Simsek (V) mener, at reformen vil styrke folkeskolerne på sigt.

null

Publiceret 01 July 2015 12:00