Marianne Heimdal driver Heimdal Køreskole og er formand for Aarhus Kørelærerforening.

Marianne Heimdal driver Heimdal Køreskole og er formand for Aarhus Kørelærerforening.

Køreprøver:

Bornholm skaber ventetider i Aarhus

Folkemødet på Bornholm og bevogtningsopgaver i København betyder færre betjente lokalt og fire ugers ventetid på køreprøve

Af
Louise Nyvang Burmeister

Der er rift om ledige tider til teori- og køreprøver i Aarhus lige nu.
Formanden for Aarhus Kørelærerforening forklarer, at hun for øjeblikket i gennemsnit må vente tre-fire uger på en ledig tid til køreprøve.
Imens skal eleven holde pause og eventuelt supplere med ekstra timer.
Ifølge Justitsministeriet bør der maksimalt gå 14 dage, fra man har bestået teori-prøven, og til man skal have sin køreprøve.
“Det opretholder vi da godt nok ikke i Aarhus,” siger Marianne Heimdal, der er formand for Aarhus Kørelærerforening.
I januar, februar eller marts kan hun indimellem finde ledige tider i den samme uge, som hun kigger, men generelt går der for lang tid, forklarer hun.
“Det er et lotteri at booke tider. Jeg kan ikke forsvare at have et hold, der bliver færdigt med teorien og er klar til en praktisk prøve, og så skal eleverne vente en måned,” siger hun.
Østjyllands Politi forklarer, at der lige nu er pres på mandskabet.
“Der går 16-18 hverdage, før man kan komme til en køreprøve lige nu, og det er vi da ikke glade for,” siger Jens Kristian Sørensen, der er politikommissær ved Østjyllands Politi.
Han forklarer ventetiden med flere aktuelle politiopgaver.
“Folkemødet på Bornholm, flere bevogtningsopgaver i København og flere fotovogne, der skal på gaden, tager vores ressourcer, så vi kan simpelthen ikke opfylde alt. Vi kæmper en kamp for at få kabalen til at gå op. Men vi ved godt, at vi skubber en pukkel foran os,” siger Jens Kristian Sørensen.
Politikommissæren har svært ved at se løsninger lige nu.
“Som det ser ud p.t., er det umuligt at gøre ret meget. Og det gør det heller ikke bedre, at vi nu går ind i ferietid,” siger han.

Flere civile fremover

Østjyllands Politi har 15 faste prøvesagkyndige, hvoraf 12 er politibetjente.
Når der i dag slås en ledig stilling op som prøvesagkyndig, går man efter at ansætte civile til jobbet, eksempelvis tidligere kørelærere. På landsplan er der et mål om, at 60 procent af de prøvesagkyndige skal være civile.
“Over en årrække vil vi få flere og flere civile, og det vil betyde, at de så ikke skal trækkes ud til bevogtningsopgaver, kurser eller obligatoriske træningsøvelser,” siger Jens Kristian Sørensen.
Derudover er der også digitale teoriprøver på vej.
“Det forventes, at vi i slutningen af 2015 kan tilbyde digitale teoriprøver, og dermed vil vi kunne få eleverne hurtigere i gennem teorien, og det vil frigive nogle ressourcer til at afholde køreprøver,” siger Jens Kristian Sørensen.

Svært at planlægge

Marianne Heimdal ærgrer sig over, at der ikke ser ud til at ske ændringer lige nu.
“Problemet er, at eleverne ikke får et jævnt undervisningsforløb. Pludselig skal de holde pause og måske supplere med ekstra køretimer, ellers dumper de,” siger hun.
Formanden understreger, at det for kørelærerne ikke er nogen fordel at kunne sælge ekstra timer, fordi der er ventetid.
“Vi er ikke interesserede i, at vi ikke kan give det sammenhængende forløb, som vi lover. Det giver vores kunder et dårligt produkt, og det betyder, at flere elever bliver hængende i systemet, så vi har svært ved at planlægge og ender med at arbejde mange flere timer, end vi burde,” siger hun og tilføjer, at hun nogle gange slet ikke kan booke tider, fordi politiets booking-system ikke finder nogle ledige tider overhovedet.
“Det må simpelthen ikke ske,” siger Marianne Heimdal.

Der går i øjeblikket omkring fire uger, fra man har bestået sin teoriprøve, og til man kan tage sin praktiske køreprøve, selvom Justitsministeriet anbefaler maksimum 14 dage.

Der går i øjeblikket omkring fire uger, fra man har bestået sin teoriprøve, og til man kan tage sin praktiske køreprøve, selvom Justitsministeriet anbefaler maksimum 14 dage.

null

Publiceret 09 June 2015 12:00